Har du aldri tauet en bil, eller det er lenge siden sist så er det lurt å friske opp minnet litt før du gjør det. Det er lov å taue biler, men det må gjøres på riktig måte. Hvis det ikke gjøres på riktig måte kan det ende med både ulykker, bøter og førerkortbeslag.
Det er ikke ett krav om å ha kommunikasjon mellom bilene, men det gjør det mye lettere hvis dere kobler opp handsfree først så dere kan snakke sammen mens dere tauer bilen.
Du må alltid sjekke instruksjonsboken eller høre med ett merkeverksted før du tauer en bil! Noen biler burde ikke taues. Som regel fordi at de har automatgir eller firehjulsdrift, derfor er det veldig viktig at du alltid sjekker dette for bilen som skal taues før du begynner å taue den.
Slepe bil – Dette er hva du har lov til
Når du tauer en bil så regnes den bilen som taues som at den er ett eget kjøretøy. Det vil si at bilen som taues også må kunne bremse, være registrert, forsikret og generelt lovlig å kjøre med. Det samme gjelder også for den bilen som tauer.
Siden begge bilene regnes som hvert sitt kjøretøy så trenger du kun vanlig sertifikat Klasse B, både for den som tauer og den som blir tauet.
Husk at ved tauing så må tenningen være vridd om! Det er fordi du skal ha lys på bilen selv om du blir tauet. Siden det ikke er en nødsituasjon skal du i utgangspunktet ikke bruke nødlys, men dette vil jo også gjøre andre bilister mer oppmerksomme. Den viktigste grunnen til at tenningen må være vridd om er for at rattlåsen ikke skal gå på, da vil rattet låse seg mens du blir tauet!
Det er ikke så mange lover som gjelder spesifikt for tauing av bil, men det er noen. Det er kun lov å taue en bil av gangen, det vil også si at du ikke kan bruke to biler for å taue en bil. Det du bruker til å taue med skal være tydelig merket, dette er de reglene som gjelder for tauing av bil.
Siden begge kjøretøyene regnes hver for seg, vil det også si at begge kjøretøyene må følge veitrafikkloven. Det er dette som gjør at tauing er lite gunstig hvis det er snakk om lengre etapper, da er en biltilhenger eller bilberging mye bedre.
Siden du må overhole veitrafikkloven så må bilen som taues holde god nok avstand til bilen, og tauet har heller ikke lov til å være for langt. Dette gjør at du i praksis ikke kan kjøre fortere enn 20 km/t når du tauer en bil, kommer du opp i 40 km/t er det lite sannsynlig at du holder god nok avstand til bilen som tauer deg. Tauing på motorveien er derfor ulovlig, unntaket blir i så fall hvis det f.eks. er kø på motorveien og du tauer en bil av motorveien. Siden du ikke skal være til hinder for annen trafikk er det derimot i praksis ulovlig å taue en bil på motorvei.
Du kan bruke hengerfest til å feste slepetauet. For bilen som taues er det ofte ett feste for slepekrok under grillen. På mange biler ligger det også en tauekrok i bagasjerommet som du må skru inn bak ett panel som du må fjerne i grillen. Dette står forklar i instruksjonsboken til bilen din.
Lover og regler for tauing oppsummert!
- Begge førere må ha gyldig førerkort, og begge bilene må være forsikret og lovlige på veien. Begge bilene skal være i forsvarlig stand
- Tau, stag eller det som brukes til å taue skal være tydelig merket
- Du skal kunne holde lang nok avstand, men samtidig ikke for lang avstand. I praksis betyr det at man må kjøre sakte, og det er ikke lov å taue bil på motorvei.
- Det er ingen unntak for lover og regler når en bil taues
- Sørg for at du bruker et godkjent slepetau som er kraftig nok. Det må også festes forsvarlig i feste for slepekrok eller tilhengerfeste.
- Ikke alle biler burde taues, spesielt biler med automatgir. Sjekk hva som gjelder for din bil før du tauer den!
- Skriv en kontrakt for ansvar hvis du skal taue noen, eller risikerer du å bli erstatningsansvarlig fordi du skulle være snill å hjelpe noen!
Taue bil med automatgir
Det er ikke å anbefale, siden det ikke finnes ett fasitsvar hva alle biler med automatgir tåler. De fleste biler med automatgir vil kunne tåle at den blir tauet i noen minutter, eller få kilometer, om det er noe du burde gjøre avhenger av hvor mye risiko du tørr å ta.
Velger du å ta sjansen så må du absolutt ikke kjøre fort mens du blir tauet, hold deg under 25 km/t.
Hvis du ønsker å taue bilen for å starte den så går ikke det med automatgir for de kan ikke trilles i gang. Har du derimot manuelt gir og er tom for strøm så kan du uten problemer taue bilen for å trillestarte hvis du ikke bare får noen til å dytte deg i gang.
Vær klar over at hvis det går galt når du tauer en bil med automat så er det automatgirkassa som går i stykker. Det koster veldig mye å bytte ut, og på eldre biler er ofte såpass kostbart at det ikke vil lønne seg. Derfor er det i 99% av alle tilfeller best å ringe bilberging hvis du har en bil med automatgir som ikke kjører.
Taue med Stag eller Tau
De fleste bruker ett tau som er laget for sleping. Disse er elastiske, riktig lengde, har huller for feste og er som regel godt synlige. Bruker du stroppebånd eller lignende så ryker dette fort, og det kan fort være at de er feil lengde. Så det å kjøpe ett tau som er ment for å brukes til tauing burde være ett minimum.
Til tyngre kjøretøy brukes det ofte stag for tauing. Da blir det ikke like mye rykk og napp som det blir med tau. Bruk av stag til tauing er ofte litt upraktisk siden staget som regel er ganske kort, og du vil måtte kjøre veldig sakte for å ha god nok avstand til bilen som tauer deg. Selv om du bruker stag så gjelder de samme lovene, det dreier seg da spesielt om at bremsene fortsatt må fungere.
Kan du taue bil med Firehjulsdrift
Om du kan taue bil med firehjulstrekk avhenger av hvilken bilmodell du har. På noen biler så kan det kobles ut og du kan taue bilen. Det er viktig at du sjekker dette nøye for bilen din i instruksjonsboken eller hører med merkeverksted før du tauer en bil som har firehjulsdrift.
Bilene du kan taue – Er det lov å taue bil med kjøreforbud/ prøveskilt
Biler som taues skal være registrert, forsikret og eu-godkjente. Det er generelt de samme reglene som gjelder for alle andre biler på veien som gjelder for biler som blir tauet også.
Siden en bil med prøveskilter har lov til å kjøre på veien så har du også lov til å taue en bil med prøveskilter så lenge du overholder alle andre lover som gjelder også.
Husk at hvis du tauer en bil så tar du en risiko med tanke på skader på kjøretøyet du tauer. Lag derfor en skriftlig kontrakt om hvilket ansvar du har for eventuelle skader som du kan påføre bilen du tauer før du tauer en bil. Dette gjelder spesielt hvis du skal være snill å dra ut noen som har kjørt seg fast, hvis det skjer en skade når du gjøre det så kan det fort få ett uheldig utfall for deg.