Bil som bruker olje – Sjekk for forbruk og lekkasjer!

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Motor » Bil som bruker olje – Sjekk for forbruk og lekkasjer!

Det er flere ting å tenke på når det kommer til olje, for det første at det benyttes riktig og ikke minst god olje. Men nivået må også alltid være riktig, det skal heller aldri være for mye olje i motoren. Motorolje har en av de viktigste oppgavene i bilen, og kjører du med for lite/mye, eller dårlig olje kan det gi veldig kostbare reparasjoner. Hvis motoren ikke blir smurt som den skal av oljen kan det i verste fall føre til motorhavari.

Vent til motoren har fått kjølt seg ned både for å peile og for å etterfylle motorolje. Sørg også for at bilen står på plant underlag.

Er det lenge siden du har byttet girolje? Les mer om det her!

Normalt oljeforbruk av motorolje

Selv nyere biler kan bruke motorolje. De fleste bruker ikke særlig mye, men at det må etterfylles olje mellom hver gang oljen blir byttet er ikke uvanlig. Forbruk opp til 0.3 L per kjørte 1000 km er ansett som å være greit, i følge Valvoline. Biler som har kjørt under 5000-10.000 kilometer kan også bruke mer olje mens motoren kjøres inn.

Endel sier at opp til 0.5 L per kjørte 1000 km er greit. Om bilen din brukes så mye burde du sjekke om det er en kjent feil på motoren din, for det er endel motorer som dessverre bruker mer en andre. Hvis ikke er det lurt å ta en sjekk om det kan skyldes årsaker som burde gjøres noe med.

Selv på nye biler er det derfor viktig at du jevnlig peiler motorolje! Ofte er ikke det mulig å fysisk gjøre på nyere biler, men du kan sjekke det i infotainment systemet som leser ut fra sensorer. Husk at om du etterfyller så skal du bruke samme type motorolje.

Bytte av motorolje og oljefilter er noe som må gjøres jevnlig. Vil du gjøre det selv? Les hvordan du gjør det her!

Hvorfor biler kan forbrenne olje

Olje som forbrennes går til forbrenningskammeret, det kan ofte sees på eksosen hvis det er tilfelle. Les mer om det her.

Du kan ofte finne informasjon for hva bilprodusenten mener er riktig oljeforbruk i instruksjonsbok for bilen din. At bilen forbrenner noe olje er ikke nødvendigvis feil, men det er viktig å være sikker på hva som er normalt for din bil og hvor mye den faktisk bruker.

Feilen kan også skyldes gåen toppakning, les mer om det her. Om bilen har turbo er det en mulighet for at den er årsaken også. Dette er de to mest kostbare mulighetene, derfor er det viktig med grundig feilsøking.

Selv om feilen ikke skyldes oljelekkasje er det ikke alltid at det er en veldig kostbar feil heller.

Oljelekkasje eller forbrenner bilen olje?

Bare det å åpne panseret, og ta en titt under bilen med jevne mellomrom kan spare deg for mange problemer! Ofte kommer en feil over litt tid, og de er ofte mye rimeligere å fikse før feilene blir enda større.

Oljelekkasje kan også skyldes mye enklere ting som pakning på tappeplugg eller at oljefilter ikke er festet med riktig moment.

Oljelekkasje kan du ofte se enten ved å åpne panseret eller under bilen. Om du ikke finner en lekkasje kan du med fordel peile, etterfylle olje, ta en motorvask, kjøre en tur til motoren blir varm og så parkere bilen med en papplate under bilen.

Er det søl på den ser du ganske enkelt om det er olje, og når motoren er ren er det mye enklere å både se om det er en lekkasje men ikke minst se hvor lekkasjen faktisk kommer fra.

Det er sjeldent du får en oljelekkasje som gjør at det lekker veldig mye med engang lekkasjen kommer. Ofte er det små lekkasjer med mindre det skyldes skade fra ytre påvirkninger. Derfor kan du som regel trygt kjøre bilen litt, men det er ingen garanti for det. Sjekk etter bilen har kjørt på tomgang om det er en stor lekkasje det er snakk om. Når bilen kjøres med høyere turtall, og blir varm er det også ofte at det kan lekke mer.

Dette må du gjøre om bilen bruker olje

Om bilen bruker innenfor det intervallet som er normalt så er det ingen grunn til å gjøre noe heller, utenom at du må peile litt ekstra ofte for å være helt sikker på at det aldri er for lite olje!

Hvis det ikke er en lekkasje og bilen forbrenner mer olje en hva som er normalt kan det bli en kostbar reparasjon. Det er vanskelig å feilsøke dette på egenhånd, men det er veldig viktig at det blir gjort.

Har du funnet en lekkasje er det ofte at det ikke blir så kostbart. Klarer du å finne helt sikkert hva feilen er, så er det også noe du kanskje kan bytte på egenhånd. Så lenge du finner lekkasjen er det som regel ganske lett å finne fremgangsmåten for å bytte/ fikse den delen som gir lekkasjen.

Skyldes forbruket feil internt i motoren er det kostbare reparasjoner, men det er langt fra tilfelle at det alltid er veldig kostbart å fikse om bilen forbruker olje eller har en lekkasje!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen