Chassisnummer – Dette forteller understellsnummeret

Hjem » Blog » Bilhold » Chassisnummer – Dette forteller understellsnummeret

Chassisnummer, understellsnummer og VIN nummer betyr det samme, og er satt sammen av bokstaver og tall som til sammen er 17 karakterer. For enkelhetsskyld skriver vi kun VIN (Vehicle Identification Number) heretter.

VIN nummeret har noen tall eller bokstaver som er like med andre VIN nummer, men deler av det er unikt. På den måten vil to biler aldri ha samme VIN nummer.

Alle moderne biler har et VIN nummer

Allerede på midten av 50 tallet startet biler produsert i USA å bruke VIN nummer, lengden varierte mellom 11-17 karakterer. I 1981 ble det standardisert, og Europeiske produsenter begynte også å bruke VIN.

Det er mange grunner til at biler har VIN nummer, det viktigste er for å verifisere at informasjon stemmer. Med tanke på viktige ting som motor, sikkerhetsutstyr og ikke minst hvilket årstall bilen er fra.

Det er også den eneste måten du virkelig kan vite sikkert at registreringsnummeret faktisk hører til bilen. Alle biler som har et registreringsnummer har også dette tilknyttet VIN nummeret til bilen. Dette er registrert hos vegvesenet, i vognkort og ikke minst er det skrevet inn i bilen.

Hvordan finne VIN nummer på bilen

Veldig ofte kan du se VIN nummeret i bilens frontrute, hvor det egentlig sitter feste i selve dashbordet. Det gjør at det både er veldig enkelt å se, men at skal mye til for at det forsvinner fra bilen også.

Se pilen i bilde øverst i artikkelen for å se vanligste plassering av VIN Nummer.

I instruksjonsboken eller fra forhandler kan du ofte finne VIN lokasjonen også. På selve rammen, motorblokken eller ved reservehjul er også ganske vanlige plasseringen for VIN nummeret. Det er strenge regler knyttet til å prege inn nytt understellsnummer som av diverse grunner kan mangle. Det er kun fabrikanten eller ved oppsyn av godkjenningsmyndighet at understellsnummer kan preges inn, les mer om det her!

Grunnen til at det er stengt med VIN nummer er for at det ikke skal kunne gjøres endringer for å kunne unngå avgifter eller bygge om biler uten at det gjøres på riktig måte. Flere har tidligere prøvd seg på dette, men dette blir som regel oppdaget ved PKK.

Dette er hva VIN nummeret betyr

Selv om det fortsatt finnes forskjellige standarder for VIN nummer, og det er forskjeller i hva bokstavene og tallene betyr mellom produsentene er det fortsatt et godt system som gjør at man kan finne mye informasjon om bilen.

VIN Nummer

Av VIN Nummeret kan mye viktig informasjon leses ut. Dette er kun en illustrasjon, noen forskjeller er det mellom fabrikantene. Det er også mer informasjon i VIN, som at du kan se om bilen er en hybrid osv.

Når du kjøper en bil er det alltid lurt å sjekke at VIN nummeret faktisk stemmer, og ikke minst at det er der. På eldre biler som har blitt rustsveiset hender det at nummeret ikke lenger er i godkjent stand. Det gir en 2-er feil på PKK og bilen blir ikke godkjent. Les mer om EU Kontroll her.

Hvis du har problemer med VIN nummer i forbindelse med EU kontroll er det lurt å finne ut akkurat hva problemet er. Det er stor forskjell på om det er noe feil med VIN nummeret eller om det bare er uleselig. Det er uansett Vegvesenet som må kontaktes om du har problemer med VIN Nummeret.

Mye av informasjonen i VIN nummeret må du søke opp for å finne ut hva betyr for akkurat din bil. Det gjelder f.eks. motor. Her er det forskjeller mellom fabrikanter for hvilke motorer som har hvilken bokstav. Andre bokstaver er med standardisert, som bokstav for årstallet til bilen.

Når du kjøper deler til bil, eller om du ikke har registreringsnummer kan du bruke VIN nummeret istedenfor. Registreringsnummer kan forandre seg om du f.eks. mister det, men VIN nummeret til bilen vil fortsatt være det samme.

Ikke all informasjon om bilen er i VIN nummeret. Fargekode f.eks. har som regel et eget klistremerke hvor fargekoden kommer etter «EXT PNT:» eller etterfulgt av en «C».

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen