Hvordan fylle drivstoff – På riktig måte!

Hjem » Blog » Bilhold » Hvordan fylle drivstoff – På riktig måte!

Har du aldri fylt drivstoff, eller lurer på hvilket drivstoff bilen du kjører bruker? Vi tar her for oss hvordan du finner det ut!

Fylling av drivstoff er en godt innarbeidet vane for de fleste. For ferske sjåfører er det viktig å innarbeide gode vaner, og huske at når du kjører en annen bil en du pleier må du sjekke hvilket drivstoff den bruker!

Unngå feilfylling

Start med å forsikre deg om hvilket drivstoff bilen bruker, gjør du dette feil kan det få store konsekvenser. Det er flere måter du kan se hvilket drivstoff bilen din skal ha, det letteste er vanligvis å se det på innsiden av tankloket, eller i instruksjonsboken. Det går også an å søke opp bilen med registreringsnummer hos Statens Vegvesen for å se hvilket drivstoff bilen bruker.

Det er mange tusen personer som fyller feil drivstoff hvert eneste år. Har du gjort det så ikke start bilen! Og tilkall bilberger/ Service uten at du starter bilen! Er det ved en betjent bensinstasjon har de ofte erfaring med dette å kan tilkalle hjelp for deg. Selv om bilen står i veien ved pumpen er det viktig at du ikke starter bilen, det kan føre til motorhavari!

Som regel er det bensin på dieselbil, fordi tuten på bensinpumpen er mindre og derfor merker du ikke noe motstand. Det betyr ikke at det ikke er mulig å fylle feil motsatt, det skjer også hyppig. En fin huskeregel er at grønn pumpe er bensin, og diesel sort. Les uansett hva som står i tanklokket, og les at det står det samme på pumpen du fyller fra!

Plassering/ Åpning av tanklokk

Bilen må som regel være låst opp for å åpne luken for å komme til tanklokket. Hvordan dette åpnes varierer, ofte er det en knapp til venstre for førersetet eller i førerkonsollen. Noen tanklokk luker skal også dyttes inn for at de spretter ut.

Luken kan fryse fast, en pose med varmt vann utenpå kan være nok til å åpne lokket. Selve utløsermekanismen kan også gå i stykker, om det skjer er det ofte mulig å fjerne panel innenfra bilen for å få åpnet tanklokket.

Aldri fylt spylervæske før? Gjør det på denne smarte måten!

Ofte har tyske biler tanklokket på høyre siden, og motsatt for biler produsert i land hvor det kjøres på venstresiden. Dette er en regel med mange unntak, for det finnes flere tyske biler hvor lokket er på venstresiden også. Noe av grunnen til at tyske biler ofte har tanklokket på venstresiden er for at man ikke skal bulke førerdøren når man går ut for å fylle drivstoff.

I instrumentpanelet er det ofte en pil ved drivstoffsymbolet som peker til hvilken side av bilen tanklokket er på. For el og hybridbiler er det ofte en bil ved batterisymbolet som indikerer det samme.

På noen biler er også drivstofflokket andre steder en den typiske plasseringen på en av sidene bakerst langs bilen. Det kan være i førerdøren på litt større biler, eller lengre frem på en av langsidene til bilen.

Hvordan fylle Bensin/ Diesel på bensinstasjon

At drivstoffpumpen først settes tilbake i pumpen, og deretter skrur du på tanklokket er en fin vane. Å kjøre fra stasjonen med pumpen fortsatt i tanken klarer du å unngå så lenge du har det som en vane at det første du gjør er å sette pumpen tilbake etter fylling. Kjører du uten å huske å sette på tanklokket får du kjøpt nye av de her!

Skal du fylle bensin til en gressklipper, motorsag eller annet som bruker drivstoff så skal du alltid fylle på en godkjent drivstofftank ved bensinstasjonen. For så å helle over på redskapet fra bensin eller diesel tanken når du er et annet sted en bensinstasjonen.

Når du fyller drivstoff skal bilen alltid være skrudd av! Røyking og annen bruk av ild er heller ikke tillat. Det er også ofte en aldersgrense på 16 år for fylling av drivstoff.

Om du skal etterfylle AdBLue, spylervæske eller olje så pass alltid på at det er riktig sted du fyller, det kan du se i instruksjonsboken. Les mer om etterfylling av Adblue her.

Når du fyller bensin er det ikke mulig med hurtigfylling som det er på noen dieselpumper. De har en låsepinn som gjør at du ikke selv trenger å holde for å fylle drivstoff, og tankingen går mye raskere. Grunnen til at det ikke er mulig når du fyller drivstoff er fordi bensin er mye mer brannfarlig, og en gnist eller lignende kan gjøre at damp fra bensinen tar fyr.

Alle drivstoffpumper ved bensinstasjoner sørger for at pumpen automatisk stopper når du fyller drivstoff. Hvis du mistenker at den har stoppet for tidlig og du fortsetter å fylle er det ekstra viktig at du følger godt med mens du fortsetter å fylle.

Hva er problemet med E10 Bensin!

Sikkerheten ved bensinstasjoner er veldig streng, det er derfor heller ikke noen fare forbundet med å fylle drivstoff. Men du burde alltid være litt ekstra forsiktig når du kjører inn og ut av en bensinstasjon. Følg ekstra godt med på de viktigste tingene, at du fyller riktig drivstoff, setter pumpen tilbake, og at du generelt er årvåken mens du fyller så du ikke søler eller lignende.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen