Sivilpolitiet – Hvordan kjenne igjen sivilpolitibiler

Hjem » Blog » Bilnytt » Sivilpolitiet – Hvordan kjenne igjen sivilpolitibiler

Før var det enklere å se om en bil var sivilpoliti, og de kjører mange forskjellige merker. Har du kjørt for fort eller andre overtredelser er det også som regel for sent om du klarer å oppdage at det er en sivilpolitibil!

Hovedformålet til en sivilpolitibil er nettopp å ikke bli sett, derfor er de heller ikke uniformert og utstyret som er spesielt for politibiler er forsøkt gjemt. Det er derimot ofte de samme typene politibilene som også finnes i uniformerte.

Utenom til å avdekke trafikkforhold brukes også sivilpolitibiler når de ikke vil bli sett, som spanning.

De vanligste sivilpolitibilene

Volkswagen Passat – Disse var det mange av før, når det også var patruljebilene til politiet.

BMW 5-serie – Dette er den nåværende patruljebilen til politiet og brukes også som sivilpolitibil. I en periode ble de levert som 525 siden bilens ytelser ikke nådde politiets krav, de finnes også som BMW 5-serie 520.

Ford Focus – En Focus er kanskje ikke det du ville tenkt at politiet bruker til å kjøre sivilt! Faktisk skal den være den mest brukte sivilpolitibilen i Agder, Sør-Vest og Øst politidistrikt i følge politiforum.

Ford Mondeo – Mondeo var også mer vanlig før, og har tidligere vært en bil politiet hadde mange av!

Mercedes C klasse – Dette er også en av de som det ikke lenger er så mange av på veien.

Dette er nok ikke en helt komplett liste, for det er sivilbiler og politiet har ikke et stort ønske om å avsløre hvilke biler de kjører mest som sivilbiler. Det er flere merker på veien, og endel av de er det veldig få av.

Hvordan kjenne igjen en sivilpolitibil

Det er noen kjennetegn på om det er en sivilpolitibil, men på nyere politibiler er det vanskelig å se.

Blålysene – Dette er det mest åpenbare tegnet, men på nyere politibiler er det ikke enkelt å se. Både fordi lysene er godt integrert, men også fordi led lysene har blitt bedre og mindre.

Ofte vil det være blålys i grillen, speilene og bakvinduet. Siden bakruten er sotet som regel er det heller ikke så enkelt å se. De i grillen er ofte enda vanskeligere å se, i speilet er de derimot enklere å se men det hjelper ikke hvis du ligger bak den.

Det er også ganske store forskjeller på bilmodellene. På eldre passater kunne du se ledlysene mye bedre i grillen, men det er ikke alltid tilfellet lenger.

De fleste sivilpolitibiler er nok stasjonsvogner, men de finnes også som sedaner. Bilene er også i orden, så hvis den har noe ødelagt i eksteriøret er det nok ikke en sivilbil. Av sivilbilene så kjører nok også alle på aluminiumsfelger.

At rutene er sotet kan være et hint. Ofte vil de være litt mer sotet enn hva som er vanlig, men de følger selvfølgelig lovene for hva som er lov av soting. Så hvis rutene foran også er sotet er det nok ikke en sivilbil.

Det har faktisk vært tilfeller hvor politiet har kjørt nettopp en sort Mercedes-Benz C-klasse med en L som indikerer øvelseskjøring i følge TV2. Dette er derimot ikke noe de skal gjør i følge seg selv, og derfor noe du nok heller ikke vil se på veien.

Husk, kjører du ordentlig så har du heller ikke noe å frykte. Selv om det kan være litt gøy å prøve å se om en bil egentlig er en sivilpolitibil så vil du nok ikke klare å se det før du allerede har kjørt for fort.

De jobber hver eneste dag for å være usynlige i trafikken, og når du oppdager de er sjansene store for at du allerede har blitt målt.


Siden det fortsatt kjører endel eldre sivilpolitibiler på veien så vil du kanskje kunne avsløre noen av de på utstyret som bilen har. Det være seg antenner eller mye utstyr synlig i vinduer. Det er derimot mindre av det på de nyere bilene!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen