Lastenett for bruk ved transport av hund i bil

Hund i bil – Dette er mulighetene for sikker transport!

Hjem » Blog » Bilnytt » Hund i bil – Dette er mulighetene for sikker transport!

Å ha med hunden i bilen kan være både gøy og praktisk, men det er viktig å tenke på sikkerhet og komfort for både hunden og passasjerene.

Når det kommer til hund, katt og andre kjæledyr er det noen grunnprinsipper du kan tenke på for å sikre trygg transport. All last skal alltid sikres, men når det er for dyr så blir det litt mer komplisert. For dyret må selvsagt ha det bra, og det skal ikke kunne forstyrre føreren. Derfor holder det ikke kun at dyret er sikret, det må også ha det bra og ikke kunne være forstyrrende. Hvis dyret er løst inne i bilen og ikke bak et hundegitter eller lignende så oppfyller ikke det kravet om at det ikke kan være forstyrrende.

Sikkerhetsløsninger for hund i bil – De forskjellige mulighetene

Noe er opp til deg, og noe er lover du må forholde deg til. For å sikre at hunden din er trygg og komfortabel i bilen, er det viktig å finne den beste sikkerhetsløsningen som passer for både hunden og bilen din. Her er noen av de mest populære alternativene:

Hundesele

Hundeseler er en praktisk og sikker måte å holde hunden din fastspent i bilen. De finnes i ulike størrelser og modeller og kan enkelt festes til bilens setebelte.

Fordeler med hundeseler:

 • Gir god sikkerhet for hunden og hindrer at den beveger seg fritt rundt i bilen
 • Enkel å feste og løsne
 • Kompatibel med de fleste bilmodeller

Ulemper med hundeseler:

 • Noen hunder kan finne selen ubehagelig eller begrensende
 • Kan være vanskelig å finne riktig størrelse og passform for alle hunderaser

Valg av riktig hundesele

Mål hunden din og sjekk produsentens størrelsesguide for å finne riktig størrelse. Velg en sele som er laget av slitesterke materialer og har polstring for økt komfort. Sjekk at selen er kompatibel med bilens setebelte, dette er sjeldent ett problem. Det finnes også hundebur/ hundeseter som er laget for å være i setet. Dette er ett alternativ som kan fungere bedre spesielt til mindre hunder.

Skruvat har alt til transport av hunden, Sjekk utvalget!

Hundebur

Hundebur er en annen populær løsning for å transportere hunder i bilen. De gir hunden en trygg og beskyttet plass og kan være spesielt nyttig for engstelige hunder som føler seg mer komfortable i et lukket rom.

Fordeler med hundebur:

 • Gir en trygg og beskyttet plass for hunden
 • Kan bidra til å redusere engstelse og stress hos hunden under kjøring
 • Holder hunden og bilens interiør adskilt, noe som kan forebygge skader og slitasje

Ulemper med hundebur:

 • Kan ta opp mye plass i bagasjerommet, spesielt for større hunderaser
 • Noen hundebur kan være tunge og vanskelige å flytte
 • Kan være dyrt, spesielt for høykvalitets bur

Hvordan velge riktig hundebur

Mål hunden din og sjekk produsentens størrelsesguide for å finne riktig størrelse. Velg et bur som er laget av robuste materialer og har god ventilasjon. Sjekk at buret enkelt kan festes og sikres i bilen, det er ekstra viktig om du må ta det ut av bilen ofte.

De 5 beste hundeburene – Stor test!

Hundegitter og lastegitter

Hundegitter og lastegitter er en praktisk løsning for å skille hunden fra resten av bilens interiør, og samtidig gi den plass og frihet til å bevege seg. Dette kan være et godt alternativ for større hunder som ikke passer i et bur eller finner en sele ubehagelig.

Fordeler med hundegitter og lastegitter:

 • Gir hunden mer plass og frihet til å bevege seg
 • Skiller hunden fra passasjerene, noe som kan forhindre forstyrrelser og øke sikkerheten
 • Kan tilpasses de fleste bilmodeller

Ulemper med hundegitter og lastegitter:

 • Gir ikke like god beskyttelse som et bur ved en kollisjon
 • Kan være vanskelig å installere og fjerne
 • Kan ta opp en del plass i bagasjerommet

Hvordan velge riktig hundegitter eller lastegitter

Sjekk at gitteret er kompatibelt med bilmodellen din. Velg et gitter som er laget av slitesterke materialer og har justerbare dimensjoner. Sørg for at gitteret er enkelt å installere og fjerne ved behov.

Les testen vår av hundegitter og lastenett!

Generelle tips for økt komfort og sikkerhet for hunden i bil

For å sørge for at hunden din er komfortabel og trygg i bilen, er det viktig å tenke på både sikkerhet og komfort. Her er noen generelle tips som kan hjelpe:

Hundematte

En hundematte kan bidra til å gjøre hundens plass i bilen mer behagelig og beskytte bilens interiør mot riper og skitt. Velg en bagasjeromsmatte som er laget av slitesterke og vaskbare materialer og som passer til bilens størrelse og form.

Hvordan fjerne hundelukt i bilen!

Vifte for hunden

Sørg for at hunden din har nok ventilasjon og en behagelig temperatur i bilen ved å bruke en vifte eller åpne vinduet litt. Pass på at hunden ikke har direkte sollys på seg og at den ikke har noe den kan skade seg på i nærheten ved f.eks. en bråbrems.

Vann- og matbeholder for hunden

Ha alltid vann og mat tilgjengelig for hunden din når du er på tur med bilen. Bruk sammenleggbare vann- og matskåler som er enkle å oppbevare og rengjøre. Husk å stoppe og gi hunden vann og mat på lengre turer.

Ta regelmessige pauser

På lengre bilturer er det viktig å ta pauser slik at hunden din får muligheten til å strekke på beina, drikke vann og gå på do. Planlegg pausene dine og sørg for å stoppe på trygge steder hvor hunden kan bevege seg fritt og trygt.

Lovpålagte krav og anbefalinger for hund i bil

I Norge er det lovpålagt å sikre hunden i bilen for å forhindre skader og ulykker. Det er viktig å overholde lovpålagte krav og samtidig ivareta hundens komfort og trivsel under kjøringen. Her er noen av de viktigste kravene og anbefalingene:

Sikring av hund i bil

Ifølge Vegtrafikkloven skal dyr som transporteres i bil sikres på en forsvarlig måte, slik at de ikke kan forårsake fare eller hindring for fører og passasjerer. Dette innebærer at hunden skal være sikret med en sele, bur, gitter eller lignende løsninger.

Bøter for manglende sikring

Manglende sikring av hunden i bilen kan resultere i bøter eller til og med førerkortbeslag dersom det fører til en ulykke. Sørg derfor alltid for at hunden din er forsvarlig sikret når du kjører.

Anbefalinger fra Mattilsynet

Mattilsynet anbefaler at hunder transporteres i et bur eller et spesielt sikret område i bilen, som for eksempel bak et hundegitter. De anbefaler også å ta hyppige pauser på lengre turer og sørge for at hunden har tilgang til vann og skygge.

Gode forberedelser gir en bedre tur!

Å transportere hunden din i bilen kan være en gøy og praktisk opplevelse når du har funnet den rette sikkerhetsløsningen og har tatt hensyn til hundens komfort og trivsel. Ved å følge tipsene og rådene i denne artikkelen kan du sørge for at hunden din er trygg og komfortabel i bilen og at turen blir en hyggelig opplevelse for både deg og din firbente venn.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen