Hvor mye sparer man på elbil? – Dette er fasiten

Hjem » Blog » Elbil » Hvor mye sparer man på elbil? – Dette er fasiten

Elbiler har blitt stadig mer populære de siste årene, og stadig flere nordmenn velger å kjøpe elbil som sitt neste kjøretøy. Det er mange grunner til dette, men en av de viktigste faktorene er kostnadsbesparelsene som følger med å eie en elbil. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor mye man kan spare på å eie en elbil, og hvem som vil kunne dra mest nytte av dette.

For det er faktisk ikke sånn at alle vil spare penger på å kjøre elbil, eller at det gir så store ulemper at det ikke vil være fornuftig med elbil. Elbiler har ingen forbrenningsmotor, og dermed ingen behov for bensin eller diesel. I stedet bruker de en elektrisk motor som henter strøm fra batterier som er installert i kjøretøyet. Vi skal her se på hvor mye det er mulig å spare på å kjøre elbil, og hvem det vil lønne seg for.

De viktigste faktorene for økonomien rundt å eie elbil

Innkjøpsprisen på elbiler er den store x faktoren som for de fleste vil avgjørende for om det blir ett gunstig eierskap. Kjøpe du for dyrt, og bilen i tillegg taper seg mye får du ett stort verditap som gjør at du går i minus på investeringen. Derfor gjelder det for de fleste å finne punktet hvor de kjøper billig nok, men samtidig får behovet sitt dekket. Dette er når du skal spare penger på å kjøpe en elbil.

Kostnad ved kjøp av elbil – Ville du ellers kjøpt så dyr bil?

En av de største ulempene ved elbiler er ofte høyere innkjøpspris enn tilsvarende fossilbiler. Dette skyldes først og fremst høyere produksjonskostnader, men også fordi det ofte er mer teknologi som skal installeres i elbiler. Likevel, så er det en del støtteordninger som kan gjøre det mer overkommelig å kjøpe en elbil.

Nybilpris på elbiler er generelt høyere enn for tilsvarende biler som er fossildrevne, men ikke i Norge! Det vil si, du betaler mindre for en elbiler enn for tilsvarende fossildreven bil i Norge. Det skyldes utelukkende avgiftspolitikken vår. Faktisk har dette ført til at vi kjøper de dyreste bilene i hele verden i følge dn. Det grønne skiftet er grunnen, og det har faktisk gjort at elbiler har blitt billigere å produsere, for når mange kjøper de så går også produksjonskostnadene ned.

Avgiftspolitikken er i endring, og det er ikke lenger like lukrativt for deg som kjøper av en kostbar ny elbil. For å kunne regne ut om det vil være lønnsomt for deg med elbil må du først finne budsjettet ditt. Det mange har gjort er at de har sett at de kan spare mye penger på elbil, men så har de kjøpt en dyrere elbil siden de «sparer» penger. Det vil si at de ikke har spart noen ting. Med høyere rente kan dette også føre til at du går mye i minus istedenfor å kun gå i null.

Skal du spare penger på elbil er det noen faktorer som må være på plass. Elbilen kan koste mer enn den du har nå, hvis de månedlige kostnadene veier opp for det. De fleste som ønsker å spare penger ved å kjøpe elbil har mest å hente på at kjøpsprisen til elbilen er lav. Se hva som finnes av elbiler til under 300.000 kroner.

Vedlikehold og service av elbil

Selv om en elbil kan være dyrere å kjøpe enn en fossilbil, kan man likevel spare mye penger på å eie en elbil. Dette skyldes hovedsakelig reduserte driftskostnader. Hva man betaler for lading er individuelt, og mange kan lade gratis på arbeidsplass. Dette er viktig å ha med i regnestykket. Det er spesielt de som kjører mye som vil kunne spare mye på drivstoff ved å kjøre elbil. Hurtiglading derimot kan være kostbart. Derfor er det viktig å kalkulere med realistiske priser. Hvor økonomisk du kjører med elbilen har også mye å si!

I tillegg har elbiler færre bevegelige deler enn fossilbiler, noe som betyr at man sparer penger på service og vedlikehold. Det er også mindre slitasje på bremsene, ettersom elbiler bruker regenerativ bremsing for å bremse bilen når man slipper opp gassen. Det er viktig å bruke bremsene med jevne mellomrom så de ikke ruster.

Les mer om service og kostnader for service av elbiler!

Kostnadsbesparelser med elbil

Her er noen av de største kostnadsbesparelsene som følger med å eie en elbil:

Drivstoffkostnader: De fleste sparer mye penger på strøm i forhold til bensin og diesel. Dette gjelder spesielt for de som kjører mye, eller som har tilgang til gratis eller rimelig lading. Kjører du veldig lite så er det viktig å beregne drivstoffutgiftene du har for hele året. For selv om drivstoff er kostbart er det ikke sikkert at det å kjøpe en ny bil faktisk vil gjøre at du sparer penger.

Lavere service- og vedlikeholdskostnader: Elbiler har færre bevegelige deler enn fossilbiler, og dette betyr at det er mindre som kan gå galt. Dette betyr igjen at man vil spare penger på service og vedlikehold over tid.

Lavere avgifter: Elbiler har lavere avgifter, og flere andre goder. Det betyr på mange måter kun at det er noe du ikke betaler, det er ikke noe du har spart. Derfor må du se på hva du faktisk ender opp med å betale, for deretter å sammenligne om du sparer noe. Det er en kjent sak at mange har kjøpt seg veldig dyre biler, det er hovedsakelig fordi det har vært lite utgifter på de. Husk at hvis du kjøper en stor og dyr bil så koster alt annet med den også mer! Den bruker mer strøm, har dyrere dekk, felger og dyrere reparasjoner.

Hvem vil spare mest på å eie en elbil?

Som regel vil de som kjører mye, og som har tilgang til gratis eller rimelig lading, spare mest på å eie en elbil. Dette inkluderer gjerne personer som pendler langt til og fra jobb, eller som kjører mye i forbindelse med jobben. Elbiler kan også være spesielt gunstig for personer som bor i områder med høye bomavgifter eller parkeringsavgifter. Videre vil personer som har tilgang til solcellepaneler eller annen form for fornybar energi, kunne spare mye penger på å eie en elbil.

Mange kan fint klare seg uten firehjulsdrift på elbil. Ved å velge mindre kostbart utstyr blir det enklere å spare penger på bilholdet, siden de totale utgiftene blir lavere.

Vil det lønne seg for deg å kjøpe elbil?

Å eie en elbil kan være en god investering for de som ønsker å spare penger på sikt. Selv om elbiler kan være dyrere å kjøpe enn fossilbiler, vil man kunne spare mye penger på driftskostnader.

Hvilken bil du har nå, om du uansett må ha en ny bil, og hvor lenge du kan beholde bilen du kjøper er noen av faktorene som bestemmer om du kan spare penger på å kjøpe en elbil. Det er fortsatt flere som ikke har mulighet til å lade elbil hjemme, det kan faktisk være en avgjørende faktor for om det kommer til å lønne seg å kjøpe elbil.

Kjøpe brukt elbil til under 60.000 kroner? Les her!

Grunnen til at det viktigste for å avgjøre om du kan spare penger på å kjøpe en elbil er å sammenligne med hvilke kostnader du har nå er fordi det er individuelt. Er behovet en familiebil som kan kjøre minst 300km og den brukes kun noen helger i året? Her vil du kunne få mange rimelige fossilbiler som kan dette, men elbilene vil koste betydelige mer i innkjøp fordi de er nyere. Dette er kun ett eksempel, men alle har forskjellige behov og derfor er det du som må gjøre regnestykket selv.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen