Hvor dyr bil kan du kjøpe? – Dette er hva som avgjør

Hjem » Blog » Bilhold » Bilkjøp » Hvor dyr bil kan du kjøpe? – Dette er hva som avgjør

Bilkjøp er en stor investering, men hvor stor burde den egentlig være? Å kjøpe en bil som er for dyr kan ha negative konsekvenser for din personlige økonomi, inkludert høyere gjeld og økt stress. For det første, de fleste burde ikke stille seg spørsmålet: hvor dyr bil kan jeg kjøpe? Men hvis du først gjør det så er det bedre enn å kjøpe en som er for dyr og vil gi deg økonomiske problemer.

For noen handler alt om bil, for andre er det ett transportmiddel. Til felles har de fleste som kjøper bil at de nå kjøper dyrere biler enn hva som var tilfellet for kun noen år siden. Mange får seg ett sjokk etter de har kjøpt seg bil. Selv om du har råd til å kjøpe bilen, så er det ikke sikkert du har råd til å eie den! Mange angrer også bittert når de har solgt den nye bilen etter 2-3 år, og ser at den har kostet godt over 10.000 kr i måneden med renter, drivstoff og verditapet. De fleste tar ikke dette regnestykket, nettopp fordi de ikke vil vite hvor mye det faktisk har kostet.

I denne artikkelen tar vi ikke for oss hvor dyr bil du burde kjøpe, men hvor dyr du faktisk kan kjøpe! Grunnen er ikke at vi syntes du skal kjøpe så dyr bil som mulig, men hvis du først gjør det er det veldig viktig at du ikke kjøper en som er dyrere enn hva du har råd til. Husk at hvis renten går opp, så har bruktbilprisene også en tendens til å gå ned.

Hva er budsjettet?

Når du skal fastsette et budsjett for bilkjøp, er det viktig å ta hensyn til inntekten din, utgiftene dine og hvor mye du ønsker å spare. Hva du har til overs, er det du i teorien kan bruke på bil, men du burde ha en buffer. Fordelen hvis du kjøper en nyere bil er at eierskapet i det minste er ganske forutsigbart med hva du betaler hver måned, for du er innenfor garantitiden. Men uventede ting kan fort skje uansett, om du kantkjører felger kan det være veldig kostbart. En liten bulk er også fort endel tusenlapper selv om du kun betaler egenandelen.

Faktorer som påvirker hvor dyr bil du kan kjøpe

Det er flere faktorer som påvirker hvor dyr bil du har råd til å kjøpe. Den viktigste og største kostnaden er selve bilen. Skal du låne for å kjøpe bilen, så husk å beregne for at renten kan bli vesentlig høyere. Det er veldig viktig at du ikke låner så mye at du setter deg i en situasjon hvor du enten ikke klarer å betale lånet, eller må selge bilen for å betale lånet. For det første er verditapet på dyre biler som regel veldig høyt. Den andre grunnen er at bruktbilmarkedet forandrer seg, derfor kan den bruktbilprisen du forventer å få om X antall år være vesentlig lavere enn hva du har tenkt.

En annen faktor å vurdere er bensinkostnadene. Dersom du skal kjøre mye, vil bensinutgiftene kunne påvirke budsjettet ditt betydelig. Hvis du kjører en stor bil eller en bil med høy effekt, vil den også bruke mer bensin og dermed øke dine månedlige utgifter. Med elbiler er det viktig å ta med lading som en faktor. Selv om det tradisjonelt har vært rimelig å lade, så koster det også penger. Det gjelder spesielt om du må betale for hurtiglading ofte.

Hvilken bil du kjøper er også en faktor

Når du har fastsatt ditt budsjett, er det viktig å finne en bil som passer inn i det. Det finnes flere faktorer som kan påvirke prisen på bilen, inkludert alder, kilometerstand og biltype. Hvis du er interessert i en ny bil, vil en eldre modell være billigere enn en ny modell. En bruktbil vil også være rimeligere enn en ny bil. Kilometerstanden kan også påvirke prisen på bilen. En bil med høy kilometerstand vil vanligvis være billigere enn en bil med lav kilometerstand. Les mer om å kjøpe bil med høy kilometerstand her!

Når det kommer til biltype, kan dette også påvirke prisen på bilen. For eksempel vil en mindre bil som bruker mindre drivstoff og krever mindre vedlikehold og forsikring, være billigere enn en større bil eller en SUV. Det er viktig å vurdere dine egne behov og livsstil når du velger biltype, da dette kan påvirke hvor mye du trenger å betale for å eie og kjøre bilen.

Selv om det kan være fristende å kjøpe en stor og fin bil er det lurt å beholde fornuften litt. Når du selger bilen igjen vil mye av pengene være tapt, om du ikke synes det er greit så gjelder det å kjøpe en rimeligere bil!

Tips for å spare penger på bilkjøp

Det er noen tips som kan hjelpe deg å spare penger på bilkjøp, selv om du har et begrenset budsjett. En av de beste måtene å spare penger på er å kjøpe en bruktbil. En bruktbil vil vanligvis være rimeligere enn en ny bil, og du kan fortsatt finne en bil som passer dine behov og preferanser. Du kan også vurdere å kjøpe en bil fra en privat selger i stedet for en forhandler, da dette ofte vil være rimeligere. Les mer om forskjellen på å kjøpe fra forhandler og privat!

Hvis du kjøper en bruktbil kan du få flere uventede kostnader, men du vil som regel komme bedre ut av det uansett. Men kjøper du en bruktbil burde du ha en større buffer tilgjengelig. Du kan også forsikre deg med bedre forsikring som blant annet dekker motor og drivverk. Det varierer om det lønner seg, men det kan gi en god ekstra trygghet.  

En annen måte å spare penger på er å vurdere alternative finansieringsmetoder. I stedet for å ta opp et tradisjonelt billån med høy rente, kan du vurdere å lease en bil eller bruke boliglån. Du kan også vurdere å kjøpe en billigere bil og betale kontant i stedet for å ta opp et lån.

Vi har her skrevet om hvor dyr bil det er lurt å kjøpe!

Pass på at du ikke kjøper over egen evne!

Å kjøpe en bil kan være en stor investering, og det er viktig å ha en god forståelse av hvor mye du faktisk har råd til å bruke. Ved å fastsette et budsjett og vurdere faktorer som rente, forsikringskostnader og drivstoffutgifter, kan du finne en bil som passer dine behov og din økonomi. Husk å også vurdere alternative finansieringsmetoder og å sjekke ut bruktbiler, da dette kan hjelpe deg å spare penger og få mest mulig ut av ditt bilkjøp.

Les mer om hvordan å kjøpe bil her!

Hvor dyr bil du kan kjøpe er så enkelt som å se hvor mye du har tilgjengelig til bil, og trekke fra kostnader og prisen for bilen. De uventede kostnadene som høyere rente, og uhell, slitasje, skader må du selv velge hvor høy buffer du setter av til.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen