Hvordan trimme bil – Chiptuning, Powerboks, datatuning, eller mekanisk

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Hvordan trimme bil – Chiptuning, Powerboks, datatuning, eller mekanisk

Trimming av bil handler ofte om flere faktorer som økt ytelse, men også drivstofføkonomi. Vil vil her se på hvordan man kan tune bil, og hva de forskjellige metodene som kan brukes er.

Hva er trimming av bil

Trimming og tuning av bil innebærer modifisering av bilen for å forbedre ytelse og effektivitet. Dette kan oppnås gjennom forskjellige metoder. Det vanligste er chiptuning som er en chip til bilens datamaskin (ECU) for å forbedre ytelsen. I tillegg er det også mulig med powerboks eller datatuning.

Mekanisk trimming er også mulig, men siden nesten alle nye biler har turbo er ikke dette lenger like vanlig. Dette endrer bilens fysiske komponenter, som eksos, turbo eller andre motorrelaterte deler. Mekanisk trimming skiller seg fra tuning, vanligvis skilles det ved at trimming er fysiske endringer mens tuning går på software.

Fordeler og ulemper med tuning av bil

Fordeler: Tuning gir økt ytelse, mer hestekrefter og bedre dreiemoment. Tuning er ikke kun for sportsbiler, familiebiler, bobiler og de som drar henger er faktisk de som oftest chipper bilen. Hvilken bil som chippes har også mye å si, det er stor forskjell for hvor mye mer effekt tuning gir.

Forbedret drivstoffeffektivitet er også en faktor som har noe å si

Ulemper: Garantitap, biltrimming kan føre til at garantien på bilen din bortfaller. Mange registrerer heller ikke tuning hos vegvesenet og kjører derfor ofte i en bil som ikke er lovlig. Tuning kan også slite på andre deler på bilen, som bremsene. Dette avhenger veldig mye av hvor mye bilen tunes.

Chiptuning

Hva Er Chiptuning?

Chiptuning er prosessen med å justere ECU, som styrer bilens motor, for å øke motorytelsen. Dette gjøres ved å endre bilens programvare (software) for å tillate mer luft og drivstoff å komme inn i motoren. Det er spesielt biler med turbo som man gjerne får best effekt av å chiptune.

Det er ikke uten grunn chiptuning er det mest populære valget. Det tar kort tid, gir ofte veldig godt effekt og det kan enkelt reverseres. Ulempen er at det er en risiko om det ikke gjøres på riktig måte, og det kan påvirke garanti. Det er heller ikke alle biler som det gir noe særlig effekt av å chiptune.

Les alt om chiptuning her!

Powerboks

Powerboks har navnet sitt av at det nettop er en liten boks som monteres på ledningsnettet. Den manipulerer signalet og «snakker» ikke direkte med elektronikken. Derfor er heller ikke powerboks ett godt valg, men det kan gi effekt tuningmessig. Siden den manipulerer vil dette bli oppdaget av elektronikken på nye biler og effekten vil derfor forsvinne etterhvert.

Generelt brukes ikke lenger powerboks så mye, og det med god grunn. Vi anbefaler heller andre metoder som er mer pålitelige og trygge å bruke.

Datatuning

Forskjellen mellom chiptuning og datatuning er ganske stor selv om de ofte blandes om hverandre. Datatuning gjøres ved å koble til bilen å modifesere databrikken, ofte er det diagnoseporten det kobles til. Fordelen er å du får justert ut ifra hvordan bilen din er, og man kan enkelt finjustere. Biler som er levert helt like fra fabrikken vil bli ganske annerledes etter noen år, her får du full kontroll over hvilke justeringer som er trygge å gjøre. Datatuning kan også stilles tilbake så lenge man lagrer dataen før man starter justeringer.

Mekanisk tuning

Det er sjeldent mekanisk tuning gjøres, utenom for de som virkelig vil lage seg en sprek bil. I og med at de fleste biler har en turbo fra før er det mer å hente gjennom andre metoder med mindre man ønsker å gjøre veldig mye for høyere effekt!

hva er en turbo

Les mer om hvordan turboer fungerer her!

Stegvis Tuning: Steg 1, 2 og 3

Det finnes ingen fasit på hva steg 1, 2 og 3 faktisk er. Siden det ikke finnes en offisiell fasit på dette så bruker tuningfirmaer det om hverandre. Ofte til mer forvirring enn hjelp siden man ikke kan direkte sammenligne steg1 fra ett firma til ett annet. Noen operer også med steg 4 og 5, men da er det ofte spesifisert mer nøyaktig hva de andre stegene innebærer.

Steg 1 Tuning

Steg 1 tuning innebærer som regel chiptuning, powerbox eller datatuning. Det er som regel tuning som kun innebærer en liten modifikasjon. Dette er også det steget de aller fleste velger.

Steg 2 Tuning

Stage 2 tuning involverer mer avanserte endringer, som å oppgradere eksosanlegget, luftilter osv. Det er ofte endringer som gjøres i forbindelse med chip eller datatuning hvis man ønsker litt mer effekt.

sportsluftfilter til bil

Uansett om bilen din er tunet burde luftfilter og kupefilter byttes årlig, lær hvordan du gjør det selv her!

Steg 3 Tuning

Dette er sjeldent for biler registrert på veien men heller biler for sport og racing som ikke er gateregistrert. Innebærer ofte store endringer i motor og ikke minst turbo. Alt dette styres også av datatuning og derfor er dette veldig komplisert tuning som sjeldent er lovlig for biler registrert på veien.

Hvordan kjøpe tuning til bilen din

Vurderer du å kjøpe tuning må du først bestemme deg for hva slags tuning du ønsker til bilen. Hvilken bil du har bestemmer også hvor enkelt og effektivt bilen din kan tunes. Motivet ditt for hvorfor du ønsker å tune bilen burde også være en faktor. Det er forskjeller mellom hva de forskjellige firmaene spesialiserer seg innenfor.

Det å velge ett anerkjent firma med gode kundeanmeldelser er veldig viktig når det kommer til tuning. Det er ingen rett frem prosess, og de som har lang erfaring kjenner til hva som gjelder for de forskjellige bilmodellene.

Potensielle konsekvenser og fjerning av tuning

Det meste av tuning kan fjernes, og bilen kan gjenopprettes til originalinnstillingene. Ved fysiske endringer kan det være en større jobb. Tuning kan i teorien gjøre veldig store og kostbare ødeleggelser, men når det gjøres av ett autorisert firma er dette veldig sjeldent.

Tuning av Hybridbiler

Tuning av hybridbiler er ofte mulig og gir ofte prosentvis samme effekt som for fossilbiler. Det er kun forbrenningsmotoren som tunes. Mange med hybridbiler kan faktisk få veldig mye ut av tuning, både for effekt og drivstofføkonomi.

Ikke kun økt effekt som er formålet med tuning

Det fine med tuning er at det kan tilpasses ditt behov. Både traktorer, bobiler og varebiler, firmabiler og personbiler tunes ofte av forskjellige grunner.

Lovlighetsaspekter

Ved økt effekt er det viktig at dette blir registrert hos vegvesenet og at eventuelle avgifter også betales. Har du fortsatt garanti på bilen må du vite at helt sikkert at dette ikke kan påvirkes. Utfører du tuning hos ett seriøst firma vil de også ofte ha gode garantier.

Tips og Anbefalinger

Før du bestemmer deg for om du ønsker å tune bilen din er det noen ting du burde vurdere.

Forskning: Gjør grundig forskning for å finne en pålitelig leverandør og installerer.

Sammenlign priser: Sammenlign kostnadene ved forskjellige tuningalternativer og velg det som passer budsjettet og behovene dine best. Men sørg for at det er ett seriøst firma også! Det billigste er ikke alltid det beste, spesielt når det kommer til tuning.

Hvordan vet jeg om bilen min er chippet?

Du kan bruke diagnoseverktøy for å sjekke om bilen din har vært under chiptuning eller konsultere en mekaniker for bekreftelse.

Kan jeg tune en leaset bil?

Tuning av en leaset bil er vanligvis ikke anbefalt, da det kan bryte vilkårene i leasingavtalen og resultere i ekstra kostnader.

Må jeg endre forsikring?

Det er veldig viktig at den informasjonen du oppgir for bilforsikringen din er riktig. Har du gjort noen endringer så er dette informasjon det er viktig at de har. Gjør du feil her kan det ende med regress eller at forsikringen rett og slett ikke er gyldig.

Trimming av bil kan være hensiktsmessig

Ønsker du å tune bilen din, så er det ofte grunnet ett behov. Har du en bil som er godt egnet for å tunes for det formålet du trenger så kan tuning være veldig hensiktsmessig. Seriøse firmaer vil gi deg en god pekepinn på om ønskene dine kan innfris. For effekt vil de ofte kunne gi en forventet prosent for økning. Tuning handler ikke kun om økt effekt, mange trenger også økt dreiemoment som tuning også kan gi. Derfor er det viktig å avklare på forhånd så tuning kan tilpasses ditt behov.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen