Vurderer du chiptuning? Dette må du vite!

Hjem » Blog » Bilhold » Vurderer du chiptuning? Dette må du vite!

Chiptuning er en rimelig måte å få økt ytelse, bedre drivstofføkonomi eller økt dreiemoment på. Før du bestemmer deg for om du ønsker å chiptune bilen din er det endel ting du må vurdere, vi går igjennom både fordelene og ulempene!

Hva Er Chiptuning?

Chiptuning er en prosess der bilens datamaskin (ECU) blir reprogrammert for å forbedre bilens ytelse og effekt. Dette oppnås ved å bytte software som styrer motoren, slik at bilen kan prestere bedre med hensyn til effekt og drivstoffeffektivitet.

Ved å gi motoren mer drivstoff og i tillegg øke ladetrykk fra turboen økes effekten, dette er hovedsakelig det chiptuning dreier seg om.

Er Chiptuning Lovlig i Norge?

Lovligheten av chiptuning i Norge avhenger av flere faktorer. Generelt er chiptuning lovlig, men det er viktig at bilens utslipp ikke overstiger de opprinnelige fabrikkinnstillingene. I tillegg må bilen fortsatt oppfylle de generelle kravene for bilens tekniske egenskaper. Bilen skal også være forsikret og registrert med riktig effekt, som ofte endres når bilen blir chiptunet.

Fordeler med Chiptuning

Økt Ytelse og Effekt

Med chiptuning kan hestekrefter og dreiemoment økes betydelig, noe som gir forbedret akselerasjon og topphastighet. Tuning dreier seg ikke nødvendigvis kun om økt akselerasjon eller topphastighet.

For de som drar tung tilhenger, eller kun ønsker bedre drivstofføkonomi kan tuning tilpasses det. Les om andre tuning metoder enn kun chiptuning her!

Forbedret drivstoffeffektivitet etter chiptuning er veldig vanlig, men her vil kjørestilen også påvirke. Typisk vil chiptuning kunne gi 10-35% flere hestekrefter, hvilken motor du har er det som avgjør hvor effektivt chiptuning er.

Ulemper og Risiko ved Chiptuning

Garanti og Forsikring

Chiptuning kan føre til at bilens garanti blir ugyldig, er du utenfor nybilgarantien er det uansett ikke så relevant. Det er også viktig å informere forsikringsselskapet ditt om endringene, da det kan påvirke din bilforsikring. Det beste er å kontakte forsikringen din på forhånd, for du vil ofte få en litt høyere pris. Noen forsikringsselskaper vil heller ikke forsikre chiptunede biler.

Kan du få problemer med garanti på service og reparasjoner som er gjort? I teorien vil det kunne være ett argument for verksteder om de kan bevise at det er tilfellet. Derfor råder vi deg til å bruke ett seriøst chiptuning firma som også kan gi deg en garanti på arbeidet.

Potensiell Skade på Motoren

Det er en risiko for skade på motoren og andre komponenter, spesielt hvis tuning er utført ukorrekt. Dette kan resultere i dyre reparasjoner i fremtiden. Det er små marginer når det elektroniske justeres, derfor er det viktig at det gjøres av en profesjonell.

Når en eldre bil får mer effekt kan det spesielt for automatgirkasser bli en har påkjenning. Om bilen også kjøres hardere etter den har blitt chiptunet kan det absolutt føre til kostbare skader. Motorproblemer er ikke ukjent etter chiptuning, men det er ofte relatert til at bilen også kjøres hardt og ikke får den servicen den trenger.

Er det Verdt å Chippe Bilen?

Det å chippe bilen kan være en god investering hvis du ønsker bedre ytelse og effektivitet. Likevel, med de potensielle risikoene og ulempene, er det viktig å vurdere om det faktisk er verdt det. Chiptuning kan gjøre at du får endel kostbare reparasjoner tidligere enn hva du ellers ville gjort.

Kostnad ved Chiptuning

Prisen for chiptuning varierer, men du kan forvente å betale fra rundt 4.000 kroner og oppover avhengig av bilmodell og firma.

Utforsk ulike leverandører og velg en med god erfaring og kredibilitet i bransjen. Dette er ekstremt viktig både for å få riktig chiptuning, men også om du trenger hjelp i ettertid. Har du kjøpt dette av en useriøs tilbyder risikerer du å stå der med ett stort problem som er vanskelig å fikse alene.

Hvordan Fjerne Chiptuning?

Fjerning av chiptuning kan være enkelt, spesielt om du bruker det samme firmaet om igjen. Det betyr at chipen må fjernes og den gamle softwaren må installeres igjen.

Viktig å vite når du vurderer å chiptune bilen din

I denne delen vil vi besvare noen av de mest vanlige spørsmålene knyttet til chiptuning.

Hvordan Gå Frem med Chiptuning?

Chiptuning krever teknisk ekspertise. Selv om det finnes sett som lar deg utføre chiptuning selv, anbefales det å bruke en erfaren og pålitelig serviceleverandør for å unngå feil og skader på bilens motor og elektronikk.

Start gjerne med å høre med forskjellige firmaer om hva som er mulig for din bil. Får du veldig ulike svar fra noen firmaer er det stor grunn til å være skeptisk. Noen biler egner seg dårlig for chiptuning, og det vet de som har vært i bransjen i mange år om.

Profesjonelle Leverandører

Velg en leverandør med et godt rykte og positiv tilbakemelding fra tidligere kunder. En god leverandør vil tilby kundestøtte og garantier for arbeidet som utføres.

DIY-Chiptuning

Hvis du vil gjøre det selv vær sikker på at du nøye følger instruksjonene som følger med chiptuning-settet. Flere chiptuning firmaer selger gjør det selv pakker som er ganske lette å installere. Her vil vi igjen understreke hvor viktig det er å bruke ett firma som er seriøst og stiller opp om du møter på problemer også.

Hvor mye kan jeg chippe bilen min?

Mengden ytelse du kan vinne gjennom chiptuning varierer avhengig av bilens opprinnelige ytelsesspesifikasjoner og motortype. Generelt kan du forvente en ytelsesøkning på 10-30%.

Mange biler solgt i Norge har vært justert ned for effekt på grunn av avgifter. Dette er biler som du typisk vil få mest ut av å chiptune. Tidligere kostet det mer for flere hestekrefter, men effektavgiften gjelder ikke lenger og derfor er det heller ikke ett problem lengre.

Hvor Lang Tid Tar Det å Chippe en Bil?

Tiden det tar å chippe en bil varierer. Enkel chiptuning kan fullføres på under en time, mens mer komplekse jobber kan ta flere timer. Det er også anbefalt å sette av tid til å teste bilen etter prosessen for å forsikre at alt fungerer som det skal.

Alternativer til chiptuning

Chiptuning kan tilby forbedret ytelse og drivstoffeffektivitet for bilen din. Før du bestemmer deg for å chippe bilen, vurder de potensielle fordelene mot risikoene, og bruk en pålitelig og erfaren serviceleverandør.

Det finnes flere metoder for tuning en chiptuning! Les om de her!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen