Hvordan kjøpe billig bruktbil – Guide for kjøp av bil til under 50.000

Hjem » Blog » Bilhold » Bilkjøp » Hvordan kjøpe billig bruktbil – Guide for kjøp av bil til under 50.000

Å navigere gjennom jungelen av bruktbiler kan virke som en overveldende oppgave, spesielt med et budsjett på under 50.000 kroner. I denne guiden vil vi utforske hvordan du maksimerer budsjettet ditt og unngår fallgruver når du kjøper en billig bruktbil.

Uansett om det er din første bil, en nummer to bil til familien eller bruksbilen din så har du garantert noen krav til bilen. Når budsjettet er på 50.000 kroner er det viktig å være så fleksibel som mulig med kravene dine.

Fordeler og ulemper med å kjøpe en rimelig bruktbil

Du kan ofte finne biler til en brøkdel av prisen av en ny bil, det gjør at du vil få lav avskrivning. Beløpet du har kjøpt bilen for er også det maksimale du kan tape. Beløpet du bruker på reparasjoner derimot kan over tid overstige kjøpsprisen. Eier du bilen i mange år så kan det fortsatt være en god investering.

På jakt etter billig elbil? Hvordan kjøpe elbil til under 60.000 kroner

Når du skal kjøpe en bruktbil til under 50.000 det aller viktigste å kjenne til bilens historikk så godt som mulig. Noen servicer som registerreim er ofte veldig kostbart, mens andre slitedeler er rimelig å bytte.

Tilstanden til bruktbiler varierer, og uten riktig kunnskap kan du ende opp med å kjøpe «katta i sekken».

Hvordan finne en god bruktbil til under 50.000 kroner

For å finne den beste bilen innenfor ditt budsjett burde du starte på finn.no og andre markedsplasser. Er ett av kravene dine at du skal kjøpe av en bruktbilforhandler? I så fall er sjansene for at du går glipp av en bedre deal også tilstede.

Noen krav er ufravikelige, som at bilen må ha 5 seter, hengerfeste eller hva enn det måtte være. Men forsøk å ha færrest av disse kravene.

Bruktbiler kjent for lav eierkostnad

Generelt har små biler lavere eierkostnader på grunn av bedre drivstoffeffektivitet og rimeligere reparasjons- og forsikringskostnader. Se etter biler som var rimelige når de var nye, de har lite utstyr og generelt mindre som potensielt kan gå i stykker.

De 3 mest driftssikre bruktbilene!

Se etter de modellene det ble solgt mye av, det er viktig av flere grunner. De kommer fra store og anerkjente merker som er godt etablert på markedet. Men det er en annen enda viktigere grunn også, det er tilgang på billige deler med kort leveringstid! Dette er også biler alle uavhengige verksteder kan skru på. Kjøper du en bruktbil det er solgt få av risikerer du at det både er dårlig tilgang på deler men også at de er kostbare.

Har du krav til både skinnseter og automatgir? For å få en best mulig bruktbil til under 50.000 kroner er det bilens tilstand som er det viktige. Jo flere krav du har jo mindre utvalg får du. Sjansene for at du får en bil som er i dårligere stand som blir dyrere å eie er derfor stor.

Praktiske tips for å sikre et godt kjøp

Det er viktig å nærme seg prosessen med å kjøpe en billig bruktbil med et åpent sinn og en sunn dose forsiktighet. Om du har dårlig tid med å kjøpe deg bil, ikke la selgeren forstå det. Men å la kjøperen forstå at du er seriøs og har penger klare for ett raskt salg er alltid positivt. Ved salg av rimelig bruktbil er det alltid mange useriøse som tar kontakt. Her må du fra start av fremstå som seriøs, det er viktig at selgeren har lyst til å selge bilen til deg også.

Start med å få dokumentasjon på forhånd

Før du drar å ser på en bil du har sett deg ut er det noen ting du burde sjekke på forhånd. Sjekk om bilen har noen heftelser hos Brønnøysundregistrene.

Har bilen vært i en ulykke, eller har det vært utført andre store reparasjoner? Er bilen chiptunet? Dette er ting du burde vite om på forhånd. Selv om det er en rimelig bruktbil du skal kjøpe så er det enda viktigere å vite om bilen har vært godt fulgt opp.

Hvordan kjøpe en billig bruktbil til under 50.000

Om du ikke er bilkyndig kan det være en god grunn til å spørre om selger kan være villig til å ta en test av bilen. Dette kan f.eks. NAF gjøre. Det koster litt, men du får vite hvordan bilens tilstand er. Ofte vil ikke selger ta denne kostnaden, og det er surt for deg som kjøper å gjøre det hvis du må betale og ikke ender opp med å kjøpe bilen. Derfor kan det være lurt på forhånd å høre om selger kan være villig til å betale for en slik test.

Hvor lenge bilen er EU-godkjent må du også vite på forhånd. Be om å få se hva som har blitt gjort i forbindelse med forrige EU-godkjenning også. Om bilen ikke er EU godkjent er det ikke nødvendigvis ett problem så lenge den bare må til etterkontroll med feil du vet om. Dette kan være en god metode for å få ett enda bedre kjøp om du er villig til å gjøre litt selv.

Gjennomføre en grundig besiktigelse

Om du ikke får en tilstandsrapport fra ett verksted er det en enda bedre grunn til at du burde ha med deg en bilkyndig person på prøvekjøring.

Under bilen: Se etter rust og lekkasjer.

Innvendig: Sjekk setene, brytere, og alle funksjoner som dørhåndtak osv.

Utvendig: Jekk gjerne opp bilen, sjekk tilstand til hjullager og bremser. Er det mye igjen av bremseklossene? kjenn etter slakk i hjul og for og bakstilling.

Motorrom: Sjekk etter tegn på slitasje eller lekkasjer. Sjekk alle væsker, ser olja bra ut?

Prøvekjør bilen

Kjøreopplevelse: Er det komfortabelt, og hvordan er støyen?

Bremsesjekk: Føler bremsene faste og responsive? Drar bilen til en side eller ujevnt når du bremser ned?

Rattrespons: Er styringen stabil og uten uvanlig støy?

Gjennomføre kjøp – Finansiering og pruting

Er du fornøyd med bilen, og du har funnet alle feil og mangler ved bilen så gjelder det å bruke disse til din fordel når det kommer til prisen på bilen. Trekk frem det negative, det kan være at det trengs nye vinterdekk, en ny service eller lignende.

Når selger har latt deg prøvekjøre bilen ønsker selgeren også gjerne ett salg, og veldig ofte ett raskt salg. Bruk det til din fordel, når du pruter kommer du lengst om du har noen punkter du bruker som grunnen til at du vil prute. Forklar hva du må gjøre med bilen som du har funnet av feil, og trekk fra dette.

At du forklarer selger hvordan du vil gjøre opp handelen er også lurt. Selger ønsker penger på konto med engang, at du har det og er klar for å handle er veldig positivt.

Om selger ikke går med på det må du se det store bildet. Er det en god bil? Vel da er det kanskje lurt å gjennomføre kjøpet uansett. Har du en litt dårlig magefølelse er det bedre å se videre ett er annen bil!

Overføring av eierskap

Salgsmelding – Både kjøper og selger må fylle ut salgsmeldingen og melde fra til myndighetene om eierskapsendring. Bruk også en standard kontrakt for bilkjøp i tillegg som dere begge signerer på.

Velg riktig forsikring. På en rimelig bruktbil kan faktisk ansvars forsikring være det beste, men snakk med ditt forsikringsselskap. Ofte er gratis veihjelp ett argument for å velge kasko eller delkasko, men mange vil komme rimeligere ut av det med NAF medlemskap og kun ansvarsforsikring.

Vedlikehold og det å eie billig bruktbil

En billig bruktbil krever ofte litt ekstra vedlikehold, spesielt om du ønsker et rimelig bilhold. Gjør du endel selv kan du også spare veldig mye!

Forventet vedlikehold er mye av det samme som på nyere biler, men du har ikke noen nybilgaranti og lene deg på når noe går galt. Derfor burde du også være litt i forkant, og sjekke bilen ekstra nøye.

Oljeskift burde du gjøre årlig, lær hvordan du gjør det selv her. Alle vesker burde sjekkes, både kjølevæske, bremsevæske osv. Åpne panseret, vedlikeholds lade batteri. Hør etter ulyder fra motor. Alt dette er ting som tar deg noen få minutter og garantert vil spare deg for masse penger!

Undersøk bruktbilen nøye før kjøp!

Legg en papplate under bilen for å se etter lekkasjer jevnlig. Sjekk om dekk slites jevnt, er det ulyder så finn ut hva det skyldes. Når du er ekstra frempå med å sjekke bilens tilstand jevnlig så vil det ofte kunne fikses før det går i stykker. Når noe først gå i stykker har det også en tendens til å gjøre at andre ting også går i stykker. Derfor lønner det seg veldig å passe på jevnlig!

Når er bruktbiler billigst?

Vinter: Firehjulstrekkere og SUV-er kan være dyrere på grunn av økt etterspørsel.

Sommer: Cabrioleter og sportsbiler kan se en prisøkning.

Hos bilforhandlere kan månedsskiftene være optimalt, da salgsteam ofte har månedlige salgsmål å nå.

Økonomisk nedgangstider: Generelle økonomiske forhold, som en resesjon, kan føre til lavere bilpriser.

Kan man heve kjøp av bruktbil?

Ja, det er visse omstendigheter der du kan heve kjøpet.

Skjulte feil og mangler: Om bilen har vesentlige mangler som ikke ble informert om, kan du ha rett til å heve kjøpet hvis selger burde vist om det. Her gjelder det to år ved kjøp fra privatperson, og fem år ved kjøp fra forhandler.

Kan Man Levere Tilbake Bruktbil?

Å levere tilbake en bil kan være mer komplisert. For det første må det en dom til, med mindre selger godtar det. Derfor er dette noe du burde unngå så langt det er mulig. Har du derimot blitt lurt, og gjort alt du selv kunne for å finne ut av bilens tilstand før salget så er dette veien å gå. Det må isåfall dreie seg om store og kostbare feil som selger har vist om.

Kjøp av rimelig bruktbil krever mer av deg som kjøper

For å gjøre ett godt kjøp kan du ikke ha for mange krav, da blir utvalget for lite. Det gjelder å finne biler som er godt ivaretatt og ikke minst i utgangspunktet er en god modell. Noen modeller har vært fiaskoer fra bilprodusentene, disse må du for all deg unngå. Hold deg til biler som har solgt godt, de finnes det mye god informasjon rundt og de er lettere og rimeligere å vedlikeholde.

Gode undersøkelser og en tilstandsrapport gjør at du stiller sterkt og kan gjøre ett godt kjøp. Lykke til med bruktbilkjøpet! Og husk at det er en rimelig bil i best mulig stand som er det beste kjøpet! En tidligere luksusbil vil være ekstremt mye dyrere å holde i god stand.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen