Hvordan innstille og justere speil riktig på bilen din!

Hjem » Blog » Bilhold » Hvordan innstille og justere speil riktig på bilen din!

Innstilling av speil er viktig før du kjører, spesielt om du er ny som sjåfør, eller om det er en ny bil du kjører. Nyere biler har flere funksjoner for hvordan speilene innstilles, og kan lagre innstillingene etter hvem som kjører. Å innstille speil riktig, og lære seg hvordan det gjøres i din bil tar ikke lang tid og er noe alle må gjøre.

Hvorfor er riktig innstilte speil viktig?

Riktig justerte speil er avgjørende for sikker kjøring. De hjelper deg med å få et komplett bilde av trafikken rundt bilen, noe som er essensielt for å kjøre trygt. Ved å minimere bilens blindsoner, kan sjåføren enklere se andre kjøretøy, syklister og fotgjengere, noe som reduserer risikoen for kollisjoner.

Hvordan innstille og justere speilene

Panelet for innstilling av speilene varierer litt hvor sitter, ofte er det samme sted som hvor knappene for vinduet og dørlås også er. Noen biler, f.eks. Tesla justerer speilene via betjeningen på rattet.

Sørg for at du gjør det til en vane og vaske speilene, vinduer og ryggekamera jevnlig, det gjør at sikten blir mye bedre.

Hvordan innstille og justere sidespeilet

Sidespeilene gir utsyn til siden og bak bilen. De er avgjørende for sikker bykjøring, filskifte og parkering.

Juster sidespeilene ved å velge mellom L (venstre speil) eller R (høyre speil), og bruken joysticken eller det bilen din har for å stille speilet. Still det inn så du ser langt bakover langs bilen. Det skal ikke være innstilt for rygging, men når du rygger så kan du stille det inn så du får god oversikt for å rygge. På nyere biler så stilles sidespeilet automatisk når du rygger.

Det er viktig at sidespeilet er innstilt slik at du kan se så lite som mulig av din egen bil, og maksimerer utsikten til veien og trafikken bak deg. Innstillingen av passasjersidens speil følger samme prinsipp som førersiden. Målet er å minimere bilens synlige område i speilet og utvide synet mot trafikken.

Hvordan innstille og justere bakspeil

Bakspeilet gir utsikt direkte bak bilen. Det er spesielt nyttig for å overvåke trafikken bak bilen og for å få en indikasjon på hvor nærme bilene bak er.

Innstill bakspeilet slik at du har et klart og bredt utsyn til veien bak deg. Du bør kunne se hele bakruten i speilet uten å måtte bevege hodet mye. Noen ganger hindrer bagasje sikten bakspeilet gir. Om du har ryggerkamera i bilen kan dette ofte brukes mens du kjører også, det er bedre enn ingenting!

Fordeler/Ulemper Kameraspeil

Speilbruk med tilhenger og øvelseskjøring

Når det øvelseskjøres skal det brukes ekstra speil inne i bilen, men vi anbefaler også at det monteres dødsonevinkel speil på sidespeilet for å lettere se blindsoner.

Kjøp ryggespeil og ekstra speil innvendig på nett!

Ekstra speil innvendig universaltEkstra speil innvendig universalt – stort utvalg!
Universalt ryggespeil – Stort utvalg!

Ved kjøring med tilhenger og campingvogn er det veldig ofte et krav med ekstraspeil, avhenging av hvor mye av sikten tilhengeren tar. Hender det at du kjører med tilhenger er dette noe du alltid burde ha liggende i bilen.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen