Bytte og innstilling av speil


Hjem » Speil » Bytte og innstilling av speil

Sidespeilene i bilen glemmes fort, helt til det plutselig skjer noe med de. Og de er faktisk noe av som oftest får seg en trøkk av utvendige deler på bilen. Enten om det rives helt av, selve glasset knuser eller det ripes opp. Noen bilmodeller er også kjent for å ha speil som løsner fra selve speilhuset, i starten sitter de bare løst i speilhuset men hvis ikke noe gjøres med det så faller det ut etterhvert.

For å stille inn sidespeilene så velger du først mellom L (venstre speil) eller R (høyre speil), og bruken joysticken eller det bilen din har for å stille speilet. Still det inn så du ser langt bakover langs bilen. Det skal ikke være innstilt for rygging, men når du rygger så kan du stille det inn så du får god oversikt for å rygge. På nyere biler så stilles sidespeilet automatisk når du rygger.

Speilet inne i bilen skal være stilt inn for sjåføren, så du har god oversikt bakover. Hvis det øvelseskjøres så skal det originale speilet stilles inn for sjåføren. Og et ekstra speil monteres i frontruten som passasjeren kan se i.

Ødelagt eller knust sidespeil

Hvis det er selve glasset i speilhuset som har blitt løst, rister eller har knust mens resten er i god stand så kan du ofte slippe unna uten store kostnader.

Faktisk så sitter dette speilet som oftest kun festet med lim. Det er ikke så lurt å prøve seg på å bare dra det ut, for selv om det virker løst så kan det fortsatt ødelegge noe av innmaten hvis du bare drar i det.

Varme er det som enklest får limet løst. Men det er viktig at det er kun mot selve glasset du bruker varmepistol eller det du har for å varme opp. Er du uforsiktig med dette så ødelegger du fort speilhuset eller noe av elektronikken. Det skal kun være så det blir enklere å dra ut speilet, ikke så limet har smeltet helt.

Hvis glasset kun er løst, men eller inntakt så vær klar over at det kan bli ødelagt når du bruker varme på det. Og når du prøver å lirke det ut så bruk en plastikk spak eller en flat trekker. Hvis du bruker hendene så er det for gjort å kutte seg opp.

Hvis du har mye elektronikk i speilet så burde du først sjekke hva som gjelder spesifikt for din bil. Hvis du ødelegger noe av dette så koster det mye å få fikset.

Hvis speilet er knust så koster det heldigvis ikke så mye å erstatte det. Det er når det er mye elektronikk i speilet, eller hvis du må ha nytt speilhus som i tillegg må lakkeres at det fort blir dyrt.  Her gjelder det ofte at desto dyrere bil du har, jo mer koster nytt speil også. Men selv rimeligere biler har fått utstyr som blindsonevarsler som gjør det hele mer kostbart.

For å feste speilet igjen – Start med å fjerne alt av limrester som sitter igen, speilet vil ikke sitte godt hvis det er noen rester igjen. Bruk små sugekopper, eller teip som du kan holde speilet i. For det er vanskelig å justere det på plass uten noe godt å holde i.

Hvilket lim, silikon eller epoxy du burde bruke avhenger av hvilket materiale som er bak glasset. Det holder ikke å bruke et som kun gjelder for glass, det må passe til begge materialene. Det å kjøre rundt med et speil som ikke er festet riktig er meget uheldig, så hvis du er usikker er det viktig å sjekke nøye hvilken lim eller epoxy som passer best til ditt speil.

Du kan sjekke at varmeelementet virker, og motoren for å stille inn speilet. Hvis det ikke fungerer så må det fikses før du monterer speilet (selve glasset) igjen. Dette burde du også teste før du begynner å demontere så du vet hvor stor jobben blir.

Husk å bestille  bestille varmeelement og annet som også er ødelagt før du setter i gang. Og hvis det kun er varmeelementet som er ødelagt så burde det feilsøkes på hvor feilen er før du begynner å demontere speilet.

Hvis hele speilet er ødelagt

vi vil anbefale deg å kjøpe et komplett speil hvis dette er tilfelle, det gjør jobben enklere. Er det derimot små skader så koster et komplett speil mer, så det må vurderes for hvert tilfelle.

For å få byttet speilet så må du starte fra innvendig i bilen. Se om panelelet i høyden med sidespeilet er en del av dørpanelet. Som oftest så sitter det boltet fast bak dørpanelet. Den største jobben er ofte det å demontere/montere dørpanelet når det er tilfelle. På noen biler så er det fra innsiden av selve speilhuset du må koble det fra, hvis det er slik på bilen din så er fordelen at du slipper å demontere dørpanelet.

Sammenlign med det nye speilet at det er likt. Og se hvor lang kabelen er, da ser du også ca hvor det er du skal koble fra det gamle speilet. Når du monterer det nye speilet så start med å skru alle boltene litt inn av gangen, så du ikke skrur det på skeivt.

Fordeler/Ulemper Kameraspeil

Før du monterer på dørpanelet igjen er det lurt å sjekke at speilet fungerer som det skal. Hvis du har elektronikk utover varme i speilet og motor for styring av det så må du sjekke hva som gjelder spesielt for din bil.

Kjøper du et helt nytt speil så må det ofte lakkeres. Er bilen din derimot ikke helt ny så kan du slippe billigere unna ved å kjøpe et brukt et. Det får du kjøpt av vrakhandlere, og følger du godt med kan du være heldig å finne et som passer ganske godt med lakken din.

Casper

Casper har holdt på med bil og jobbet med å fikse/ skru på biler i over ti år. Han brenner spesielt mye for å lære andre hvordan de selv kan fikse sin egen bil, og lære alt om hvordan den fungerer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Siste artikler