Hvordan bytte bremseskiver selv – Komplett guide for hvordan bytte bremser selv!

Bytte av bremseskiver er en fin jobb å gjøre selv som du sparer mye på å gjøre selv! Har du byttet bremseklosser på bilen selv før er det å bytte bremseskiver noe du enkelt får til selv.

Når du bytter bremseskiver må du også bytte bremseklosser. Grunnen er at bremseskivene ellers ikke vil bli slitt riktig, du kan derimot bytte bremseklosser uten å bytte bremseskiver hvis bremseskivene ikke er slitt. Både bremseskiver og bremseklosser skal byttes parvis, altså om du bytter bak på bilen, så må du bytte på begge sider.

Verktøy du trenger for å bytte bremseskiver

  • Bremseskiver og bremseklosser som passer til din bil
  • Skrallesett med passende sokkelstørrelser
  • Bremsrens og bremsemonteringspasta
  • Bremsestempelverktøy

Kjøp bremseskive, bremseklosser og alt du trenger til bremseskifte på nett – Finn riktig del med registernummersøk!

Stort utvalg av bremseklosser – Alt til bremseskifte!
Sjekk utvalget!
Stort utvalg av bremseklosser – Alt til bremseskifte!
Sjekk utvalget!

Hvordan bytte bremseskiver – Trinn-for-Trinn Guide

I denne guiden går vi også igjennom hvordan du bytter bremseklosser, for en grundigere guide for hvordan du bytter bremseklossene les vår komplette guide her!

Vi anbefaler at du også bruker en guide spesifikt for din bil, spesielt for å se om du trenger spesialverktøy som bremsestempelverktøy.

1. Forberedelser før bytte av bremseskiver og bremseklosser

Sikre bilen på en flat overflate, og jekk bilen opp, helst sett bilen på støttebukker. Løsne hjulboltene, og fjern hjulet for å få tilgang til bremseskiven.

2. Demonter bremseklossen og bremsekaliperen

Før du kan bytte bremseskiven, må du fjerne bremseklossene og bremsekaliperen. Først må du ta av bremsekaliper som vanligvis sitter festet med to bolter som pleier å være 14 eller 17mm. Om nødvendig kan du banke forsiktig med en gummihammer for å få av kaliperen. Sørg for at kaliperen ikke på noe tidspunkt henger løst i bremseslangen, heng kaliperen i en krok eller med strips.

For at du skal klare å montere ny bremseskive og bremseklosser må bremsestemplet skrus eller presses tilbake avhengig av hvordan stemplet i kaliperen din er. Hvis bremsestemplet ditt skal skrus tilbake trenger du bremsestempelverktøy. Les vår komplette guide for hvordan få bremstestempel tilbake i kaliperen her!

3. Fjerne den gamle bremseskiven

Med bremseklosser og kaliper fjernet er det enkelt å fjerne bremseskiven. Hvordan bremseskiven er festet varierer, noen ganger er den ikke festet i det hele tatt så pass på at den ikke faller av med engang du skrur av bremsecaliperen! Ofte er det en umbrako som trengs for å frigjøre bremseskiven.

4. Hvordan montere den nye bremseskiven

Rengjør overflaten der bremseskiven skal monteres med bremsrens, bruk stålbørste på kontaktflater før det. Monter den nye bremseskiven og sikre den med eventuelle skruer eller bolter. Sørg for å bruke bremsemonteringspasta til bremseklossene også, alle kontaktflater til bremsene har godt av å bli godt over med stålbørste. Pass også på at glidemekanismen til kaliperen er funksjonell.

Ved bytte av bremseklosser og bremseskiver er det ikke nødvendig å lufte bremsene som vises på bilde! Men husk å alltid sjekke bremsevæskenivået etter du har byttet bremser!

5. Funksjonstest at bremsebyttet er gjort riktig!

Det er viktig å teste bilens bremsesystem etter at nye bremseskiver er installert. Start med en forsiktig prøvekjøring på et sikkert sted, sjekk for eventuelle uvanlige lyder eller vibrasjoner. Sjekk også bremsevæskenivået etter du har startet bilen og trykket bremsen ned noen ganger.

Pass også på at bilen bremser likt på begge sider. Etter du har kjørt noen tider er det alltid lurt å sjekke at både bremseklosser og bremseskiver ser bra ut og slites likt på begge sider.

Hva er en bremseskive og hvorfor er den viktig?

Bremseskiver roterer likt som hjulet, og når du skal bremse så presses bremseklossene mot bremseskiven og på den måten bremses bilen ned. Over tid blir bremseskivene slitt ned, de kan også bli ødelagt av steiner som kommer inn, eller dårlig kaliper som gjør at bremseklossene henger på.

Når bremseskiven er for slitt bremser ikke bilen like bra som den skal, og bilen bremser ujevnt på hver side. Ofte høres det også veldig godt når bremseskiven eller bremseklossene er for slitt.

Når må bremseskiver byttes

Vanlige tegn på at bremseskivene bør byttes inkluderer:

  • Ujevn slitasje eller dype riller i skivene.
  • Vibrasjoner i rattet når du bremser.
  • Hørbare skrapelyder eller andre ulyder under bremsing.

Det er ofte ved EU-kontroll at mange finner ut at bremseskivene må byttes. Her er det lov med maksimalt 50% rust på bremseskiver bak, og 25% på bremseskiver foran. Dette er nye regler som gjør at bremseskivene på bildet under f.eks. ville blitt godkjent bak på bilen.

Hvor lenge skal bremseskiver vare?

Bremseskiver skal vare mye lengre enn bremseklosser, typisk 2 til 3 ganger så mange km kjørt. Bremseskiver skal gjerne vare minst 80.000km, men gjerne mye mer en det også. De fleste har mye småkjøring som ikke er bra for bremseskivene, vinteren er også hard for bremseskivene. Spesielt for elbiler på vinteren er det veldig viktig at bremsene brukes, ellers risikerer du at bremseskivene ruster. Det beste for bremseskiver er tørre, fine forhold med mye langkjøring, da kan de vare flere hundre tusen kilometer!

Hvor mye koster nye bremseskiver?

Bremeskiver må bytte parvis (på begge sider/samme aksling) og bremseklossene må også byttes samtidig. På ett verksted vil dette typisk koste deg fra 4.000 kroner og oppover. Gjør du jobben selv kan du slippe unna med deler fra rundt 1.000 kroner for hele jobben! Det er veldig mye å spare på å gjøre jobben selv!

Kjøp bremseskive, bremseklosser og alt du trenger til bremseskifte på nett – Finn riktig del med registernummersøk!

Stort utvalg av bremseklosser – Alt til bremseskifte!
Sjekk utvalget!
Stort utvalg av bremseklosser – Alt til bremseskifte!
Sjekk utvalget!

Vedlikeholdstips for bremseskiver

Unngå hard bremsing rett etter bytte av bremseskiver for å tillate dem å «sette seg» ordentlig.

Regelmessig inspeksjon og rengjøring av bremsesystemet kan forlenge levetiden på bremseskivene.

Å bytte bremseskiver selv kan spare deg for mye penger! Med riktig utstyr og litt tålmodighet, er dette en oppgave de fleste får til selv. Får du noen som har gjort det før til å hjelpe deg første gangen er det enda bedre!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen