Før du starter er det lurt å vri om tenningen så rattlåsen ikke er på, da kan du vri rundt på hjulet så du kommer bedre til. Boltene til kaliper er ofte vanskelig å komme til, samtidig som du ofte må bruke latmannsarm også. En krok er ofte den beste måten å henge kaliperen, når du jobber med den er det veldig viktig at du ikke vrir den rundt og at den aldri henger i bremseslangen.
Vær oppmerksom på at du kan få endel feilmeldinger på bilen, spesielt hvis du har elektronisk håndbrekk. I de fleste tilfeller så holder det at du har ett diagnoseapparat. Men sjekk opp hva som kreves for bilen din på forhånd.
Reparere eller bytte calipere
Det går an å teste om stemplet er bra, men dette er ikke så lett å få til selv. Er du i tvil så er det bedre å få ett verksted til å se på det for deg. Bremsecalipere varer ikke evig, men godt vedlikehold vil gjøre at de varer lengre. Hvis du har hatt bilen til EU kontroll eller på verksted og de sier at kaliper burde byttes så er det ikke så mye annet du får gjort enn å gjøre det. Eventuelt prøve å ta caliperen til et annet verksted, men sjansen for at caliperen kan fikses på en måte som er hensiktsmessig istedenfor å bytte den ut er ofte liten.
Avhengig av hva som er feil på kaliperen så finnes det reparasjonssett til de fleste kalipere. Dette er sett de fleste vil klare å bruke for å fikse skader på kaliper.
Hvordan fungerer bremsecalipere
Kaliperen sin oppgave er å skyve bremseklossene mot bremseskiven så bilen stopper. Bremseklossene holdes også på plass av kaliperen. Når bremsepedalen blir trykket inn så blir trykket send ut i kaliperen via bremsevæsken. Det er dette som gjør at stempelet som sitter i kaliperen blir trykket ut med stor kraft. Når bremseklossene blir skyvet mot bremseskiva så bremser bilen. Det produserer veldig mye varme, og derfor vil større bremseskiver og klosser gjøre at varmen blir fordelt utover en større flate. Som regel er de laget i stål, mens en del sportsbiler bruker karbon.
Tegn på at Calipere må byttes
Merker du at bilen ikke bremser som den skal, så må det undersøkes hva det kan skyldes. Ujevn slitasje på bremseskivene kan skyldes dårlige kalipere, men da må du også vite om bremseklossene er bra. Utenpå stemplet mot bremseklossen så er det en støvbeskyttelse, hvis den er ødelagt så skal kaliperen byttes. Grunnen til det er at det kan ha kommet noe inn der som senere kan få stemplet til å henge, eller føre til lekkasje så det hydrauliske systemet svikter. Hvis du har hatt en feil på kaliperen kan det ha ført til ekstra varmgang, og det kan ha skadet bremseslangen også. Siden du uansett skal skru den ut er det lurt å inspirere om den fortsatt er bra. Bremeslangen koster ikke mye, men det er mye jobb som må gjøres hvis du i ettertid må skru alt fra hverandre kun for å fikse den.
Pris for å bytte calipere
Velger du å få byttet caliper på verksted så avhenger prisen mye av hvilken bil du har. Store og raske biler har kraftigere bremser som gjør at kaliperen er dyrere. Er bilen ny så kan du undersøke muligheten for at det dekkes av garanti eller reklamasjon. Her vil premiummerkene skille seg ut med dyrere kalipere også, men ofte vil det å bruke uorginale deler være vel så bra. Mange garanterer også for at de skal være minst like bra som produsenten sin originale. En kaliper koster typisk rundt 2-6000 kr, men kan i noen tilfeller være både litt rimeligere og dyrere. Hvis jobben gjøres på ett verksted så kommer arbeidet i tillegg, og det vil ofte være at bremseskiver og klosser også burde byttes. Heldigvis så er det sjeldent at alle kaliperne må byttes samtidig, de skal trossalt vare lenge.
Bytte calipere selv
Calipere er en kritisk del av sikkerheten i bilen, så hvis du vurderer å gjøre jobben selv må du vite hva du gjør. Vi gir kun generelle tips i denne artikkelen, og du må selv undersøke nøyaktig hvordan det gjøres på din bil.
Kan du skru litt, og har byttet f.eks. bremser før så er nok dette en jobb du fint klarer å få til selv.
Før du skrur kaliperen helt løs er det lurt å skru løs bolten til bremseslangen litt. Det er mye vanskeligere å gjøre det når du har caliperen løs. Selve kaliperen sitter festet med ett par bolter, her må du ofte bruke en latmannsarm for å få de løse. Når du skru ut disse boltene så er kaliperen helt løs, så hold godt fast i den så den ikke faller ned. Ikke vri eller la kaliperen henge løst, det kan skade både kaliperen og bremseslangen. Når du skrur bremseslangen helt løs så bruk en bøtte under som du samler bremsevæsken i. Du kan også bruke en tang/klype for å stoppe at det lekker bremsevæske ut, men pass godt på så du ikke ødelegger bremseslangen.
Når du skal montere kaliperen er det ofte lettest at du skrur den fast før du setter på bremseslange. Det er veldig viktig at du skifter ut pakninger, de er ikke alltid så lett å se, men de må alltid byttes ut!.
For å være sikker på at du skrur til med riktig moment så trenger du en momentnøkkel. Helt til slutt så må bremesystemet luftes siden det har vært åpnet, og du må etterfylle bremsevæske. Det å lufte bremsesystemet er ikke alltid så enkelt. Med ett Bremselufteverktøy så blir jobben litt enklere.
Les mer om hvordan du kan lufte bremsene din her.
Lakkere caliper
Er du litt interessert i hvordan bilen din ser ut så kan bremsekalipere fort være noe du irriterer deg over. Etter noen år så kan de se veldig stygge og rustne ut, eller om du bare ikke liker fargen på de. Et bedre alternativ til å kjøpe nye hvis de fortsatt er i god stand er å lakkere de. Eventuelt bare rengjøre de skikkelig hvis de bare er møkkete. Lakkering av caliperne vil øke levetiden til de, spesielt hvis du har rustne calipere.

Hvis du bruket plast til å beskytte rundt der du lakkerer så trenger du ikke å demontere kaliperen helt, men du burde få den av så den ikke er rundt bremsene. Ta av kaliperen og legg den på noe så den ligger stødig, men nærme nok til at du ikke trenger å ta av bremseslangen. Fordelen med det er at da trenger du ikke å lufte og etterfylle bremsesystemet etter du er ferdig med å lakkere kaliperen.
Bruk en stålbørste først til å rengjøre kaliperen skikkelig, hvis du ikke gjør det grundig så får du ikke ett godt resultat. Bruke gjerne en stålbørste til drill, da går jobben mye fortere. Vær veldig nøye med at det kun er metallet på kaliperen du børster. Alt annet må du være veldig forsiktig med å passe på at ikke røres. Når du har gjort det så bruk en bremserens for å fjerne resterende fett, olje og andre resten av smuss og skit. Etter det har tørket så puss videre med ett sandpapir, for at du skal få ett godt resultat er det viktig at forarbeidet gjøres grundig.
Hva du må beskytte når du starter selve lakkeringen kommer litt an på hvor nøye du er. Alt av gummi og pakninger må maskeres med maskeringsteip eller annen lignende teip for å beskytte. Du bure også dekke til så det ikke kommer noe på selve stemplet.
Bruk helst en primer først, her er det viktig at det får tørke som det skal. Les instruksjonene nøye. Etter det kan du gå på med selve lakken, du burde bruke lakk som er varmebestandig mot såpass høye temperaturer som kaliperen blir.
Gå over med en alkoholholdig rens for å rengjøre skikkelig. Gni den godt inn med en fille til det blir helt rent, og gjerne gjenta prosessen. Til hele prosessen bør det brukes hansker for å beskytte hendene, og det er fremdeles viktig at du ikke kommer i kontakt med annet enn selve metallet som er utvendig på kaliperen.
Hvordan få Stempel tilbake i Caliper
Noen ganger hender det at stempelet sitter veldig godt fast. Det finnes mange kjerringråd for å få stempel som sitter fast inn. Det brukes både vannpumpetenger og skrutrekker, det fungerer ofte. Fordelen med å bruke bremsestempel verktøy er at det er mindre sjanse for at du ødelegger noe, siden du skrur inn med rett vinkel.
Vedlikeholde/ smøre Kalipere
Hvis det er lenge siden kaliperne har blitt vedlikeholdt er ett reparasjonssett smart å kjøpe.
Det er viktig at pakninger blir byttet ut i tide. Glidepinnene får mye slitasje og må renses. De fleste velger å smøre glidepinnene med silikonfett, mens andre mener at de ikke burde smøres mens bare renses. Det viktigste hvis du velger å smøre de er at du bruker ett middel som ikke er for sterkt for pakningene, og at middelet ikke tørket ut før det blir smurt opp igjen. Det er pga de høye temperaturene som er i kaliperen at du ikke kan bruke vanlig smørefett.
Dette kan gjerne gjøres årlig, og da vil etter vinteren være ett godt tidspunkt. Ser du antydninger til ujevnt slitasjemønster på klossene så kan det være en indikasjon på at det er noe galt med kaliperen eller at den bare trenger å bli vedlikeholdt/ smurt opp.