Sjekkliste – Hvordan kjøpe cabriolet!

Hjem » Blog » Bilhold » Bilkjøp » Sjekkliste – Hvordan kjøpe cabriolet!

Når du skal kjøpe en cabriolet er det noen forskjeller som gjør prosessen litt annerledes enn å kjøpe en vanlig bil. Dette gjelder spesielt om bilen ikke lenger er ny, for da må du undersøke bilen ekstra grundig.

Norge er ikke ett stort carbiolet land, og salget av nye cabriolet er veldig lavt. På bruktbilmarkedet omsettes det jevnlig cabrioleter, og det forgår også endel import av brukte cabrioleter til Norge. Noen vinterkjører cabrioleter, men det er stort sett på sommeren de fleste kabrioletene er på norske veier.

Budsjett og type cabriolet

Før du starter jakten på en cabriolet, er det viktig å bestemme deg for hvilken type du ønsker og hvor mye du er villig til å betale. Vurder om du vil kjøpe ny eller brukt, og om du vil ha en hardtop eller softtop.

Ny eller brukt cabriolet?

Det er både fordeler og ulemper med å kjøpe en ny eller brukt cabriolet. Nye biler kommer med garanti og færre bekymringer om vedlikehold, men de er dyrere. Brukte biler er ofte billigere, men du må være mer oppmerksom på tilstanden og vedlikeholdshistorikken. Det er også store forandringer på bruktbilmarkedet i Norge, på grunn av elbiler. Kjøp av ny fossil cabriolet kan derfor potensielt bli vanskelig å få en god pris for om noen år på bruktbilmarkedet.

Hardtop eller softtop

Hardtop-cabrioleter har et mer solid og støyisolerende tak, men de er ofte tyngre og har et mer komplisert taksystem. Når taket er på føles ikke Hardtop-cabrioleter ut som en cabriolet lenger, og det er mindre støy enn softtop.

Softtop-cabrioleter veier mindre og krever mer vedlikehold, men kan være mer utsatt for slitasje og støy. Skade og rifter i materialet blir kostbart og fikse, men heldigvis er dette ofte av god kvalitet. Softtop er ofte raskere når det skal tas av/på, og vekten er mye lavere. Bagasjeromsplassen er også større på cabrioleter med sofftop.

Det er fordeler og ulemper med begge deler. De fleste har allerede sett for seg hvilken bilmodell de ønsker, og da får du heller ikke valget mellom soft eller hardtop. Skal du kjøre på vinteren er det noen fordeler med hardtop, blant annet bedre isolasjon.

Inspeksjon av det som er Cabriolet relatert

Taket er en av de viktigste delene av en cabriolet, og du bør inspisere det nøye før du kjøper. Sjekk om det er tegn på skader, slitasje eller lekkasjer, og test åpning og lukking av taket for å sikre at det fungerer som det skal.

Har det vært varmt i flere dager kan mye kamufleres, men lukten av mugg og korrosjon kan du fortsatt oppdage. Start med å løfte opp matter i fotbrønn, bagasjerom og andre steder hvor det er mulig. Start med å se etter fuktighet, og om du ser antydning til rust. Vannet vil ha naturlige steder det renner til om det har kommet inn i bilen, det er disse stedene du må sjekke ekstra nøye.

Fordelen med cabrioleter er at de ofte ikke er vinterkjørt, det burde du finne ut om den har vært. Om det har vært lekkasjer så er det store sjanser for at den har rust selv om den ikke er vinterkjørt også!

Prøvekjør bilen!

Når du prøvekjører en cabriolet, er det viktig å være oppmerksom på ytelsen, støynivået og komforten både med taket åpent og lukket. Sjekk også bagasjerommet og oppbevaringsplass for å sikre at bilen oppfyller dine behov.

I alle skjøter, vinduer og andre steder hvor det potensielt kan ha vært, eller i fremtiden komme lekkasje/skader er det viktig å sjekke ekstra nøye. Husk at du som kjøper også har undersøkelsesplikt. Ved å undersøke så nøye som mulig vil det også spare deg for frustrasjon ved at du slipper mest mulig problemer i ettertid.

På mange cabrioleter avslører ofte bakvinduet slitasje, det kan være lurt å sjekke hva det koster å bytte ut siden det ofte må bli byttet. Andre faktorer som om cabriolet mekanismen er elektrisk eller ikke sier også litt om hvor store kostnader som kan komme. Det er alltid lurt å sjekke hva deler koster, for biler det er produsert få av er det ofte dyrere. Mange cabrioleter som er produsert i lavt antall er ofte tilnærmet helt lik en annen bilmodell. Det er lurt å finne ut om det er tilfellet, for det kan bety at deletilgangen egentlig er god!

Forsikring og driftskostnader

Før du kjøper en cabriolet, er det viktig å vurdere forsikringskostnader, driftsutgifter og fremtidige vedlikeholds- og reparasjonskostnader. Det er mange cabrioleter det ikke er solgt så mange av, det kan gjøre at forsikringen slår uheldig ut. Forhør deg om pris på forsikring før du drar å ser på bilen!

Forhandle pris og garantier

Når du har funnet en cabriolet du liker, er det tid for å forhandle pris og garantier. Gjør research på markedet og sammenlign priser for å få en god avtale. Ikke glem å be om garantier eller serviceavtaler, spesielt hvis du kjøper en brukt bil. Les mer om hvordan du gjør ett god bruktbilkjøp hos en forhandler!

Sjekk nøye hvilken utstyrsvariant bilen har

Mange cabrioleter kommer med ulike tilleggsutstyr og pakker som kan forbedre kjøreopplevelsen og komforten. Vurder hvilke funksjoner som er viktigst for deg, og undersøk om de er tilgjengelige for den cabrioleten du vurderer å kjøpe. Noen eksempler på populære tilleggsfunksjoner er varmeseter, vindavviser og parkeringssensorer.

Om bilen har en rimelig utstyrspakke er det viktig at dette også reflekteres i prisen. Når du sammenligner andre bruktbiler må du også vite hvilke utstyr og varianter de har!

Sjekk servicehistorikk og tidligere eiere

For brukte cabrioleter er det viktig å undersøke servicehistorikken og antall tidligere eiere. En godt vedlikeholdt bil med få eiere er ofte et bedre kjøp enn en bil med mange eiere og mangelfull servicehistorikk. Be om å se servicehefte og eventuelle fakturaer for reparasjoner og vedlikehold.

Utfør en uavhengig inspeksjon

For å være sikker på at cabrioleten er i god stand og uten skjulte problemer, bør du vurdere å få en uavhengig inspeksjon av en profesjonell mekaniker. Dette vil gi deg større trygghet og kan avdekke eventuelle problemer som ikke er synlige ved første øyekast.

Når er det best å kjøpe en cabriolet?

Tidspunktet for kjøpet kan ha stor innvirkning på prisen og tilgjengeligheten av cabrioleter. Generelt er etterspørselen etter cabrioleter høyere om våren og sommeren, noe som kan føre til høyere priser. På den annen side kan vinteren være et godt tidspunkt å få et godt tilbud på en cabriolet, siden etterspørselen er lavere.

Realisere cabriolet drømmen!

Det er nok solskinnsdager i Norge til at mange drømmer om cabriolet. Sørg for at den passer til behovet ditt!

Sjekkliste når du skal kjøpe bil!

Gjør du grundige undersøkelser og litt vedlikehold selv trenger det ikke å være veldig kostbart å eie en cabriolet selv om den kun er i bruk om sommeren!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen