Noen ganger er det å sove i bilen mest praktisk. Enten om det er fordi du vil spare penger på hotell, du har kjørt langt ut i villmarken, eller det bare plutselig kommer en god mulighet for å sove i bilen.
Hva slags bil du har er det som bestemmer hvor gode forutsetninger du har for å kunne få deg en god natts søvn i bilen. Sliter du med å sove fra før av så hjelper det nok ikke å sove i bilen, for senga hjemme er bedre.
I Norge kan du heldigvis stoppe langs veien og finne deg et sted å parkere når du trenger å sove. Det er mange som gjør dette hver eneste dag, og når du først har prøvd det så kommer du nok til å prøve det igjen. For det gir deg mye frihet, og du sparer deg for en natt på hotell.
Interessert i å oppgradere? Les mer om taktelt her!
Om du vil gjøre dette i byer avhenger av hvor sensitiv du er for støy, og at du gjør litt tiltak så det ikke er direkte innsyn i bilen. Når det er på plass vil ikke de som går forbi engang tenke over at det kanskje er noen som ligger inne i bilen å sover.
Sove i passasjersete/ baksetene.
Har du en liten bil så begrenses mulighetene fort. Må du sove i et av sete foran så er passasjersete bedre. Da er i det minste ikke rattet i veien for deg. Men de færreste av oss sover godt i passasjersete. Er du kort så er det å ligge over baksetene en god løsning.
Hvis du ikke er så lang, og liker å sove med beina bøyd så er baksetene nok det beste å sove på. Får du i tillegg bygd opp fotbrønnene så de flukter med høyden på baksetene så blir det ganske bredt, og i den enden du har føttene burde du skyve setet helt frem så du kan strekke litt på beina.
Du burde helst ha noen liggeunderlag, eller et oppblåsbart et for å lage en jevn bunn å sove på. Det finnes oppblåsbare madrasser laget spesielt for baksetene som også utnytter seg av fotbrønnen så «senga» blir ekstra bred.
Det beste er ofte hvis du får skyvet setet langt frem, og lent stolen helt bakover. I de fleste biler får du ikke til så setet går langt nok bakover til at det blir jevn høye med baksetene, for at det skal bli mulig må du ta av nakkestøtten av setet.
Den tiden du bruker på å legge noen puter for å lage det jevnt, legge laken og ta med deg en dyne er noe du absolutt kommer til å sette pris på når du skal sove. Test den metoden du tenker du skal bruke for å sove i bilen hjemme, så vet du hva du må ha med deg for å gjøre det komfortabelt.
Får du til dette så får du et ganske fint underlag, har du i tillegg et ligge underlag av skumgummi eller et oppblåsbart et så kan det bli ganske så behagelig.
Når du sover fremst i bilen så er du ganske eksponert, finner du deg en fin og litt bortgjemt plass så føles det bedre ut. Siderutene er ganske lett å henge opp noen tepper i, da kan du låse de fast ved å rulle opp vinduene så teppet eller det du har sitter i klem.
Er det varmt ute når du skal sove i bilen så vil det fort bli nødvendig å ha vinduene åpne når du sover, da er det ganske greit at du står et sted hvor det ikke går folk forbi.
Sove i bilen med luftmadrass
I stasjonsvogn og SUV kan du ofte legge en luftmadrass inn når du legger ned setene. Men sjeldent er det helt i flukt, og du burde sannsynligvis bygge opp litt så det er helt i flukt før du legger inn en madrass.
En skumgummimadrass er ofte det beste, en overmadrass kan fungere men ofte så er de litt for tynne. At du legger på sengetøy gjør at det blir enda mer behagelig. Hvis du velger en luftmadrass anbefaler vi de tykke luftmadrassene som er laget for camping og ikke teltturer. Når du blåser opp luftmadrassen har ikke noe særlig plass i bagasjerommet, flytt all bagasjen til setene foran! og i fotbrønnen.
Stort utvalg av luftmadrasser laget for camping også! | Sjekk utvalget! |
Har du en sedan så fungerer det ofte dårlig å slå ned baksetene for å sove på langs i bilen med beina i bagasjerommet. Det er fordi i luken mellom bagasjerommet og baksetene så er det ofte ganske lavt, og det er ca der hoftene dine kommer.
Dette avhenger litt fra bil til bil, og kroppsformen din. Så hvis du har en sedan er det absolutt og anbefale å prøve, men det er ikke alltid det i praksis fungerer så godt. Fordelen med en stasjonsvogn er at det er åpent hele veien.
Har du sotede ruter fra før av så føles det ikke så sjenerende ut. Du kan enten henge opp et teppe der de fremste setene er, eventuelt dekke til hvert eneste vindu. Årstiden har også endel å si, for hvis du er sensitiv for lys så må du skjerme ganske mye for å få det mørkt i bilen.
Tiltak for å få godt sovemiljø i bilen
Ta med deg puter og sengetøy som du liker å sove med, da blir det straks mer behagelig. Er det fine temperaturer ute så er ofte dyne mer komfortabelt en sovepose også.
Er du f.eks. vandt til å sovne med musikk så ta med deg dette. En liten lommelykt er også kjekt å ha. Du kan bruke litt strøm fra bilen, men det er veldig kjedelig å gå tom for strøm og trenge veihjelp for å komme videre.
Ikke la bilen stå på tomgang! Det er rett og slett livsfarlig på grunn av kullosforgiftning, det er flere som har dødd av dette. Så ikke tenk tanken på å gjøre det, selv om det frister.
Selv på sommeren kan det bli litt kaldt om natten, spesielt om bilen. Derfor kan en dyne bli litt i minste laget. Det tar uansett ikke mye plass å ta med litt ekstra som holder deg varm gjennom natten.
Bytte av kupefilter er noe mange glemmer, og det blir ekstra viktig når du skal oppholde deg i bilen over flere timer. Les om hvordan du kan bytte kupefilter selv her!
Kjøp solskjerming på nett!
Universal solskjermbeskyttelse | Sjekk prisen! | |
Spesialtilpasset solskjermbeskyttelse til din bil! – stort utvalg | Sjekk prisen! |
Hvor kan du sove i bilen
Ved privat grunn, parkeringer og campingplasser så kan du bli nektet å sove i bilen. På campingplasser så må du selvsagt betale hvis du får sove i bilen, men bortsett fra det så er det ikke noe problem.
På parkeringsplasser så kan det være regler som forbyr deg å sove i bilen, men som oftest er det ikke noe problem. De fleste som sover i bilen ønsker å stå et så usjenert sted som mulig, så du vil fort bli ganske «usynlig» å bare se ut som hvilken som helst parkert bil.
Det er lytt i biler når motoren ikke er i gang, så steller du deg et sted hvor folk går forbi så vil du høre andre utenfor ganske godt.
Det er selvsagt ikke uten risiko å sove i bilen, men stort sett går det veldig fint i Norge. Hvis noe skjer så er de i nesten alle tilfeller kun ute etter verdisaker, så det å ikke ha telefon eller laptopen synlig i forsetet er ikke nødvendig.
Innbrudd forekommer oftere noen steder en andre, er du litt redd for det vil som oftest det å betale litt for å få en trygg plass å parkere for å sove i bilen fortsatt være ganske rimelig.
Oksygen når du sover i bilen
Biler er ikke lufttette, men om sommeren når det er varmt ute burde du selvsagt ha vinduet åpent når du sover. Bruk gjerne myggnetting på vinduene så du slipper å få innsekter inn i bilen.
Uten noen åpne vinduer blir det dårlig luft inne i bilen, så det å få luft inn i bilen er nødvendig. Dette vil også avhenge endel av hvilken bil du har.
Hvis du ikke har nok tilgang på oksygen så påvirker det søvnen din, og hvis du i det hele tatt får sove når luften blir dårlig så vil du også kunne våkne opp med hodepinne.
Vi har ikke funnet noen gode kilder som sier at du kan sove i bilen med vinduene lukket, og det er ikke noe hvem som helst kan uttale seg om. Så vi råder deg til å i det minste ha vinduet på gløtt når du sover i bilen.
Sove i bilen om vinteren
I bilen er du trygg for det meste av uvær, det være seg vind og regn. Kulden derimot kjenner du godt på når det blir kaldt ute. Skal du sove i bilen om vinteren så burde du forberede deg akkurat like godt som hvis du skulle sovet i telt utendørs.
Det inkluderer både sovepose for vinterbruk, ulltøy og et godt underlag. Noen tepper og puter burde du også alltid ha med uansett når du sover i bilen. En fordel med å sove i bilen om vinteren er hvis rutene fryser, så vil du ligge usjenert inne i bilen.
Har du aldri sovet utendørs før om vinteren så må du nok kjøpe deg litt utstyr som en sovepose og liggeunderlag for vinterbruk. Bilen blir nesten like kald som det er utendørs, og bilen kan ikke gå på tomgang på grunn av kullosforgiftning.
Du kan bruke varme i bilen selv om bilen ikke er på, men du vil veldig fort tappe bilen for strøm om du gjør dette. Har du derimot tilgang på strøm så kan du få det ganske så varmt og fint inne i bilen hele natten.
Du er avhengig av strøm fra 230V strømnettet for dette, et ekstra 12V batteri vil ikke vare veldig lenge når du skal varme opp bilen en hel natt.
Sover du i bilen over flere netter så vil du kunne oppleve at det blir fuktighet på grunn av kondens. Det er viktig at du i så fall tar ut tekstiler av bilen og ikke bare lar de ligge der uten å bli tørket. Bilen har også godt av å få bli varm og få tørket seter og andre ting som tiltrekker seg fukt.
Sove i elbil
Du tenker kanskje at elbil ikke er så egnet for å sove i, men de har en stor fordel med at de går på elektrisitet i motsetning til forbrenningsmotorer.
Endel elbiler har også egne moduser for å sove i bil, dette gjør at du kan ha det komfortabel inne i bilen hele natten. Det gjelder både for å kjøle ned om sommeren, men ikke minst for å holde det varmt inne i bilen om vinteren.
Har du hatt elbil en stund så blir du fort kjent med forbruk for batteriet, og lærer deg hvor mye du kan forbruke uten at du risikerer å gå tom for strøm. Har du mulighet til å lade så trenger du ikke tenke på dette i det hele tatt, det er en stor fordel med elektrisk bil!
Mange av elbilene som ser ut som sedaner er også egentlig fastback eller liftback biler som vil si at det ofte er åpent mellom bagasjerommet og kupeen selv om de ser mer ut som sedaner en stasjonsvogner. Dette gjør at du enklere kan utnytte deg av lengden til bilen når du sover i den.
Det absolutt beste når du skal sove i bil, uansett om den er elektrisk eller ikke er hvis du får inn en madrass, da vil opplevelsen av å sove i bil bli så god som den kan bli.